Gå direkt till innehåll
Kränkta, uteslutna och hårt pressade barn – idrottens baksida

Pressmeddelande -

Kränkta, uteslutna och hårt pressade barn – idrottens baksida

När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Men tyvärr präglas många föreningar av värderingar som stänger ute barn. Dyra elitsatsningar som strider mot barnkonventionen går ofta före alla barns bästa.
Investeringar som dessutom inte leder till fler medaljer. UR:s tv-serie Idrottens himmel och helvete undersöker
barn- och ungdomsidrotten. Start 15 januari kl. 22.00 i SVT1.

I åtta program sätter UR:s Idrottens himmel och helvete fokus på barn och ungdomars idrottsutövande. Idrottsprofiler, tränare och forskare delar med sig av sin kunskap och
erfarenhet. Reportage från idrottens verklighet visar på brister men också goda exempel.

Det första programmet handlar om hur idrottsföreningar i jakten på medaljer använder miljontals skattekronor till elitsatsningar på barn och ungdomar. Samtidigt pekar all forskning på att
barn och ungdomar gynnas av att utöva flera idrotter under sin uppväxt. Att specialisera sig före 16-17 års ålder är dessutom negativt för den allmänna motoriska utvecklingen. Ändå är elitsatsningar redan från tidig ålder vedertaget på många håll inom svensk idrott.

– Utslagningsprocessen och selekteringsprocessen är det största felet som vi håller på med inom
idrotten, när det gäller yngre åldrar, menar Sveriges mest framgångsrike förbundskapten för lagidrott, innebandyns Jan-Erik Vaara.

Andra programmet lyfter frågor om utanförskap och mobbning. Idrotten har fantastiska möjligheter att bidra till ett bättre samhälle. Men alldeles för många barn slutar idrotta och alldeles för många barn har negativa minnen av sitt organiserade sportande. Du får bland andra träffa Emrik, 10 år, som blev utesluten från sitt innebandylag för att han, enligt tränaren, inte höll måttet. Och anfallsstjärnan Martin Mutumba som pratar om sitt eget utanförskap som liten och hur han i dag stärker ungdomar i liknande situationer.

– Utanförskapet har format mig, jag låter alla vara med och jag tror på varje spelare, säger Martin Mutumba som har ett engagemang i det egna Rinkeby United och även arbetar tillsammans med Rädda barnen.

Övriga program handlar om bland annat föräldrar inom idrotten, idrotten som klassfråga och om våld inom idrotten. Tränaren och f.d. fotbollsspelaren Pia Sundhage, VM-hjälten och aktive tränaren Klas Ingesson, friidrottstränaren Yannick Tregaro, kampsportaren Pernilla Johansson och f.d. fotbollsspelaren Magnus Hedman är några av de många kända profiler som medverkar. 

Seriens syfte är att väcka diskussion bland tränare och ledare som jobbar med barn och unga, men också att ge föräldrar en bra bild av hur det borde fungera för alla barns välbefinnande. Efter de åtta programmen följer ytterligare fyra program, på samma sändningstid. Idrottens himmel
och helvete Special
har syftet att ge konkreta verktyg till Sveriges ideella idrottsledare.

UR sänder även Idrottens himmel och helvete i P4 varje lördag kl. 11.00, med start redan vecka 2. I livesändningar lyfter programledaren Fredrik Berling viktiga frågor kring ungdomsidrotten och tar emot lyssnarsamtal för att diskutera dessa.

Kontakta gärna undertecknad för intervjuer och mer information.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72