Gå direkt till innehåll
Klass 6 från Huddinge vinnare av UR:s retorikpris

Pressmeddelande -

Klass 6 från Huddinge vinnare av UR:s retorikpris

Sjätteklassarna från Utsäljeskolan i Huddinge är bäst i Sverige på att övertyga. Det blev klart i dag när de vann UR:s retoriktävling Retorikmatchen. Det innebär också att de kammade hem UR:s retorikpris och blev 10 000 kronor rikare. – Vi har lärt oss saker som inte ens våra föräldrar kan, säger Erik Wall, en av de tävlande.

Utsäljeskolan vann tävlingen efter en jämn kamp mot det andra finallaget; Engelska skolan från Gävle. Ända till matchens slutminut var det osäkert vilket lag som skulle ta hem spelet. Men det blev Utsäljeskolan som tog hem UR:s retorikpris efter att ha plockat fem poäng mot Engelska skolans tre i tävlingens sista gren. Vann gjorde de till slut med 17 poäng mot Gävlelagets 15.

– Båda lagen skötte sig bättre än vad många politiker gör i debatter, säger tävlingens domare, retorikexperten Elinor Falkman.

Det var tävlingens debattdel som gjorde att de gick segrande ur matchen. Uppdraget var att debattera för eller emot tomtens rätt att bära klänning. Andra utmaningar under tävlingen var att smäda vuxnas beteende. Varför ska de bara bestämma hela tiden? Och varför lever de inte som de lär? Dessutom snabb rimrapp och stressig ordjakt.

– Det är som en dröm som går i uppfyllelse. Vi har lärt oss saker som inte ens våra föräldrar kan, säger Erik Wall, en av de tävlande från Utsäljeskolan.

Att lära sig våga tala för sin sak och att bli lyssnad på är alla barns rättighet. Det är utgångspunkten för Retorikmatchen, UR:s årliga radiotävling för sjätteklassare. Retorikmatchen sändes första gången 2012. Då vann JB Galären i Karlskrona.

Programledaren Gurgîn Bakirciouglo är känd från bland annat morgonprogrammet Metropol med Dejan och Gurgîn och UR:s tv-serie Gatsmart. Retorikexperten Elinor Falkman var tävlingens domare och den som bedömde barnens retoriska förmågor. Elinor är bland annat verksam som föreläsare och utbildare i retorik.

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat innehåll