Gå direkt till innehåll
Kemi på lek och allvar i UR:s nya serie med Brita Zackari och Ulf Ellervik

Pressmeddelande -

Kemi på lek och allvar i UR:s nya serie med Brita Zackari och Ulf Ellervik

I UR:s serie Grym kemi tar Brita Zackari och Ulf Ellervik med oss på en resa bortom kemiska beteckningar och det periodiska systemet och visar att bakom allvaret i kemi ryms både spänning och humor. Kemi finns i allt och i sju avsnitt tittar vi närmare på kemin i njutning, träning, krig, skönhet, droger, sex och brott. Tv-premiär 11 maj kl. 22.00 i SVT1 och i UR Play redan 29 april.

Programledaren Brita Zackari gör tillsammans med Ulf Ellervik en resa genom de olika ämnena. Varje avsnitt är en kunskapscocktail byggd på populärkulturella referenser, historieberättande, mytgranskning och kemiexperiment. Brita säger:

– Att kemi finns i allt, sex, träning, musik, till och med brott är ju ganska coolt. Jag hoppas att fler får upp ögonen för hur sjukt kul ämnet kan vara. Framtiden behöver fler kemister.

Under sju halvtimmesavsnitt tar vi reda på att kemi finns i nästan allt och omger oss varje dag. Den finns i vårt träningspass, vår utekväll och vår njutning av mat och sex, och den är också en del av mörkare ämnen som krig och brott. Ulf Ellervik säger:

– I Grym kemi så tittar vi närmare på kemi i historien och vår vardag, genom spännande experiment, resor och möten. Kemi är varken ond eller god i sig, det beror på vad vi människor vill använda den till.

Avsnitten gästas av bland andra landslagsimmaren Michelle Coleman, extremsportaren och rackartygaren Martin Agerstig, gastronomen Edward Blom, parfymören Tomas Hempel, orgasmexperten Ylva Franzén, Youtubern Daniel Norberg och överläkaren Gunilla Bolinder. Varje avsnitt avslutas med experiment i labbet där Brita och Ulf bland annat tillverkar klorgas och tar reda på hur man kan använda sitt eget svett till frukost.

Om avsnitten

Det första avsnittet av Grym kemi, på temat njutning, sänds i SVT1 den 11 maj kl. 22.00. Samtliga avsnitt i serien kommer finnas tillgängliga på UR Play den 29 april och ämnena som behandlas är njutning, träning, krig, skönhet, droger, sex och brott. Serien avslutas med ett webbexklusivt åttonde avsnitt, Ulfs kemishow.

Om Brita Zackari

Brita är känd som programledare inom radio och tv och som manusförfattare och copywriter. Hon är uppvuxen i Ytterboda utanför Umeå och bosatt söder om söder i Stockholm.

Om Ulf Ellervik

Ulf är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Hans bok Ond kemi har belönats med Kungliga Vetenskapsakademiens Pi-priset. Ulf har sommarpratat och skriver regelbundet populärvetenskapliga artiklar. 

För intervjuförfrågningar, förhandstittning eller fler avsnittsbilder kontakta: anna.hagnefur@ur.se

Information om alla avsnitt hittar du i bifogad PDF.

Grym kemi är producerat av Jarowskij för UR.

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material