Gå direkt till innehåll
I ett slott på landet lär de sig svenska på åtta veckor

Pressmeddelande -

I ett slott på landet lär de sig svenska på åtta veckor

Hur svårt kan det vara att lära sig svenska? Åtta personer från olika världsdelar antar utmaningen att lära sig svenska på åtta veckor. Långt bort från den vanliga sfi-undervisningen, i ett slott på landet, med två engagerade lärare till hjälp. Men frågan är – kommer de att klara sfi:s svåra slutprov efter så kort tid? Realityserien Svenska till varje pris har premiär 3 april kl. 20.30 i SVT2.

Deltagarna i UR:s nya realityserie Svenska till varje pris är mellan 17-50 år och kommer från hela världen. Många har tunga erfarenheter, sorg och smärtsamma minnen i bagaget. Några lider av posttraumatisk stress. Men alla är extremt motiverade att lära sig svenska. De vill snabbt komma in i det svenska samhället och gå vidare med sina liv. Under sin tid på Bogesunds slott får deltagarna undervisning och stöd från lärarna Jozefina Persson och Jonas Kauppi. Kända svenskar som Zinat Pirzadeh, Annelie Rydé, Gudrun Schyman och Theodor Kallifatides kommer på besök för att sporra eleverna med kreativa utmaningar.

Kort om deltagarna

Wajiha, 23 år, Afghanistan

Wajiha är analfabeten som siktar högt. Hennes familj var tvungen att lämna Afghanistan på grund av kriget, och flydde till Iran när Wajiha var fem år. Därifrån kom de senare till Sverige. När Wajiha började på sfi var hon 19 år och kunde inte ens hålla i en penna. I dag drömmer hon om att läsa på
universitetet.  

Francisco, 17 år, Ecuador

Francisco flyttade till Sverige från Ecuador med sin pappa som fått arbete i Sverige. Hans mamma och två syskon är kvar i hemlandet. Francisco drömmer om att plugga vidare och bli ingenjör.

Carole, 21 år, Kamerun

Carole älskar att sjunga och dansa och brukade uppträda på Kabaré i Kamerun. Hennes stora mål är att få jobba med sång, dans och underhållning i Sverige. Carole bor med sin pappa, men saknar hela tiden sin mamma som bor kvar i Kamerun.

Pashtoon, 41 år, Afghanistan

Pashtoon är mamman som kämpar för sina barn. Hon kom till Sverige på grund av kriget tillsammans med sin man och en av sönerna. Tre barn blev kvar i Pakistan och hon jobbar hårt för att de ska komma till Sverige och återförenas med familjen. Hennes dröm är att bli sfi-lärare.

Daniela, 48 år, Bulgarien

Daniela hittade sitt livs stora kärlek i Sverige. Hon vill gärna arbeta som spårvagnsförare eller bussförare, som hon gjorde i Bulgarien. Hon har lätt för att lära sig svenska, men störs av en hörselskada.

Abdulaahi,22 år, Somalia

Abdulaahi kom ensam till Sverige 2011 på grund av kriget i Somalia. Vill lära sig svenska så att han kan få kontakt med människor, få ett jobb och leva sitt liv i Sverige. Föräldrarna dog i kriget och han har tre systrar kvar i Somalia.

Pornthip, 42 år, Thailand

Pornthip kom till Sverige sedan en kompis erbjudit henne jobb här. Hon vill stanna i Sverige, lära sig svenska och gärna jobba med elektronik som hon gjorde i hemlandet.

Qutaiba, 36 år, Irak

Qutaiba är civilingenjören som praktiserar i en livsmedelsaffär. ”Mina barn i dagis pratar mycket mycket bra svenska, men jag pratar mycket mycket fel”, säger Qutaiba som drömmer om att få arbete som ingenjör.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72