Gå direkt till innehåll
Producent Oscar Hedin, regissör Åsa Ekman och Anna Birgersson-Dahlberg, chef UR International.
Producent Oscar Hedin, regissör Åsa Ekman och Anna Birgersson-Dahlberg, chef UR International.

Pressmeddelande -

Historisk Kristallenvinst för UR

Det blev en historisk kväll för UR när dokumentären My life my lesson kammade hem UR:s första Kristall någonsin. I år hade UR rekordmånga nomineringar och även Livet i Mattelandet, Läsmysteriet och den omtalade mobbningsserien Det handlar om dig var nominerade.

Det svenska TV-priset Kristallen belönar det bästa inom svensk tv och är en återkommande summering av det gångna tv-året. UR:s samproduktion My life my lesson vann UR:s första Kristall någonsin i kategorin årets dokumentärprogram. Filmen har tidigare Guldbaggenominerats för bästa klipp och vann bästa dokumentär vid norska Nordic/Docs. 

– My life my lesson är den svåraste film jag gjort. Felicia släppte in mig otroligt nära och det är ett stort ansvar att berätta om hur hennes uppväxt, i ett hem där pappa misshandlade mamma, har präglat henne. Hon valde att visa sin smärta och styrka för att andra barn ska veta att det aldrig är deras fel. Och för att vi alla måste se dessa barn. Otroligt modigt gjort. Det känns bra att Kristallenjuryn sett allt detta, säger regissör Åsa Ekman

Efter att tidigt ha förlorat sin biologiska pappa växte Felicia upp mitt i sin styvpappas misshandel av sin mamma. Situationen förvärras när pappan hotar mamman till livet och familjen tvingas leva i ovisshet tills de får ett skyddat boende. Hoten leder till rättegång där Felicia måste vittna, och frågan är hur hon ska orka. Under två år får vi följa Felicias liv där konsekvenserna för barn som upplever våld i nära relationer blir tydliga.

– Jag är så glad för att vi vann för ju mer vi syns, ju mer filmen syns, så syns dom utsatta barnen mer! säger Felicia.

– Som samproducent till My life my lesson är vi oerhört stolta över att vinna en Kristall. Och en historisk sådan för UR. Att barn och ungas röster får ta plats är en viktig del av UR:s uppdrag. Felicias berättelse om hur våld i nära relation drabbar barn är omöjlig att värja sig för. Det som utmärker dokumentären är att det är Felicias berättelse och att regissören Åsa Ekman lyckats skapa ett så starkt förtroende för att den ska nå och drabba oss, säger Anna Birgersson-Dahlberg, chef för UR International

Se My life my lesson på UR Play.

My life my lesson är en samproduktion med Film and Tell. Här kan ni läsa Felicias brev till filmens publik.

Livet i Mattelandet och Det handlar om dig kom 2:a i respektive kategori. 

För intervjuförfrågningar kontakta pressansvarig.

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material