Gå direkt till innehåll
Hårfin gräns mellan smärta och njutning

Pressmeddelande -

Hårfin gräns mellan smärta och njutning

Michael Mosley utforskar hjärnans biologi och vilka mekanismer som styr smärta, njutning och glädje. Ibland suddas gränserna dem emellan ut. I jakten på resultat provar han bland annat bungyjump och att äta choklad och starka kryddor. Kunskapsdokumentär: Lyckorus och smärta sänds onsdag 15 februari i SVT2.

Vad gör oss lyckliga? Och vad gör mest ont? Hur hänger smärta och njutning ihop? Kan man mäta smärta? Vilken funktion fyller smärtan och vad händer om man inte kan känna smärta? Signalsubstansen dopamin styr hjärnans belöningssystem och ser till att belöna oss för sådant som är nödvändigt för vår egen och vår arts överlevnad. Tack vare belöningssystemet är det njutningsfullt att äta, dricka, motionera och ha sex. Smärta är en varningssignal som talar om att någonting är fel i kroppen. Men ibland suddas gränserna mellan njutning och smärta ut.

Michael Mosley tar reda på vad som ger oss njutning och träffar människor som upplevt extrem smärta. Choklad och sex hamnar högt på listan över vad som gör oss lyckliga. Men att hitta en partner kan vara både ett risktagande och smärtsamt. Därför är drivkraften så stark.

En man beskriver hur han ställdes inför det svåra beslutet att dö eller att amputera sin egen arm som hade fastnat i ett tröskverk. Förmågan att uppleva akut smärta är avgörande för vår överlevnad, men kronisk smärta behöver vi medicineras för. Michael Mosley försätter sig i både lustfyllda och smärtsamma sammanhang. Han hoppar bungyjump, smakar choklad och äter starka kryddor för att ta reda på var gränsen mellan smärta och njutning går.

SVT2 onsdag 15 februari kl 22.45: Kunskapsdokumentär: Lyckorus och smärta (Originaltitel: Pleasure and pain)

För vidare information vänligen kontakta: Malinee Granhof 

 

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00