Gå direkt till innehåll
Hållbar glamour med Camilla Thulin i ny UR-serie

Pressmeddelande -

Hållbar glamour med Camilla Thulin i ny UR-serie

Svenskarnas textilkonsumtion har ökat med hela fyrtio procent de senaste tio åren. Men vad är det vi köper? I UR:s nya tv-serie Kvalitet tar programledaren Camilla Thulin med tittarna på en resa långt bortom provrummen. Det handlar om vackra material, unika hantverk och olika klädstilar. Men också om konsumentkunskap om bland annat de kemikalier som finns i flera av de plagg vi köper idag. "Många älskar kläder men få vet särskilt mycket om vad det är de sätter på sig”, säger Camilla Thulin. Kvalitet har premiär 15 oktober i SVT1 och UR Play.

Vad är god kvalitet? Hur sköter jag mina läderskor, lagar en tröja, tvättar bort rödvinsfläcken? I höstens UR-program Kvalitet utforskar Camilla Thulin klädernas väg från ursprung till kropp. Vi får se hur virkning, vävning, flätning, sömnad, broderi samt batik tar form och tillsammans med Camilla Thulin tvättar, lagar, handlar och kvalitetstestar vi.

– Vi slänger och konsumerar väldigt mycket kläder i dagens samhälle, vilket ju är en katastrof miljömässigt. I det här programmet vill vi bredda kunskapen om hur man väljer rätt plagg och tar hand om kläder så att de håller i många år framöver, säger Camilla Thulin.

Förutom tips och trix blir det reportage och tester från världens olika hörn. Hur ser livet ut för de som jobbar med att sy våra kläder? Varför är barnarbete ett genomgående inslag i bomullsframställning? Och hur mycket kemikalier innehåller egentligen våra kläder?

– Jag tror tittarna kommer bli chockade över hur mycket kemikalier det är i exempelvis en t-shirt med plasttryck, säger programmets konsumentreporter Ricardo Garcia.

Kvalitet (1:8) har premiär onsdagen den 15 oktober 22.00 i SVT1 och UR Play.

I UR:s satsning om kvalitet, hållbarhet och mode ingår också:

Sy sy sy
Seriestart 15 oktober 22.30 SVT1 (1:8)
Designern Jenny Hellström inspirerar åtta ungdomar till att sy sina egna plagg. Dessutom får vi en inblick i klädhistoria och användbara sy-tips att ha med oss i vardagen.

Bäst klädd
Start lördag 18 oktober kl. 11.03 i P4 (1:10)
Programledare Sagal Hussein Omar synar det vi bär på våra kroppar. Under tio lördagar i P4 handlar det om mode, konsumentmakt och hur vi med en liten budget kan vara både välklädda och medvetna.

Bildningsbyrån - Tyg och Otyg
Start måndag 1 december kl. 13.35 i P1 (1:4)
Vad är det som luktar i nya jeans? Suger huden upp kemikalierna som finns i kläderna jag har på mig? Och vad är skillnaden mellan bomull och polyester? I fyra program utgår Bildningsbyråns reporter Lovisa Haag från ett vetenskapligt perspektiv när hon undersöker olika aspekter av våra kläder.


Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00