Gå direkt till innehåll
Guds lamm bryter tystnad

Pressmeddelande -

Guds lamm bryter tystnad

När 11-årige Jesus blir utvald till korgosse höjs familjens status i den lokala församlingen i Mexiko. Med tiden visar det sig att prästen utnyttjar pojken sexuellt, men varken kyrkan eller familjen vill se vad som sker. Som vuxen söker Jesus upprättelse och konfronterar förövaren. UR:s Kunskapsdokumentär Guds lamm bryter tystnad är en nyanserad skildring av ett problem som ofta omges av tystnad. Onsdag 4 april kl. 23.00 i SVT2.

Se hela dokumentären i UR Play »

När 11-årige Jesus från Mexiko blir utvald till korgosse i den lokala kyrkoförsamlingen höjs hans familjs status. Med tiden uppstår ett fader och son förhållande mellan Jesus och prästen och Jesus flyttar in i prästens bostad. Efterhand går det upp för alla att prästen utnyttjat Jesus sexuellt. Övergreppen visar sig ha pågått i många år, samtidigt som familjen hamnat i en beroendeställning till förövaren. Varken kyrkan, samhället eller Jesus föräldrar vill se vad som händer. Den katolska kyrkan skyddar dessutom de präster som begått övergrepp genom att placera dem i andra församlingar där de kan fortsätta att verka.

Vid 26 års ålder har det förflutna hunnit ikapp Jesus och han söker upprättelse genom att söka upp och konfrontera den präst som utnyttjat honom under så många år. Han slits mellan broderlig kärlek och ilska mot sin förövare, och filmen visar många nyanser av ett problem som ofta omges av tystnad.

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material