Gå direkt till innehåll
Siham Abdul Aziz kom till Sverige 1988 och jobbar idag som modersmålslärare. Foto: UR
Siham Abdul Aziz kom till Sverige 1988 och jobbar idag som modersmålslärare. Foto: UR

Pressmeddelande -

Gina Dirawis mamma Siham Abdul Aziz möter nyanlända familjer i ny UR-serie

För många nyanlända familjer är det svenska skolsystemet annorlunda och innebär en utmaning för både barn och föräldrar. En som upplevt detta på nära håll är Gina Dirawis mamma, Siham Abdul Aziz, som nu går i sin dotters fotspår. I höst får vi se henne göra programledardebut i ”SOS – Skolan och Sverige”, en serie i åtta delar som skildrar nyanlända skolbarns första tid i den svenska skolan.

Antalet människor som idag befinner sig på flykt har inte varit så stort sedan andra världskriget. Bara 2015 kom 160 000 människor till Sverige – 46 000 av dem barn i skolålder. I programserien SOS – Skolan och Sverige beger sig Siham Abdul Aziz ut i Sverige för att träffa nyanlända barn och deras familjer för att ta reda på hur de upplever den svenska skolan.

I varje avsnitt lär vi känna en ny familj och får inblick i deras vardag. En del tampas med språkliga utmaningar, kulturella krockar och trångboddhet. Andra bär fortfarande på traumatiska minnen från krig och flykt. Siham Abdul Aziz försöker förstå hur omständigheterna påverkar barnen och deras skolgång, men ser det också ur föräldrarnas perspektiv. Genom att medverka i serien hoppas hon på att kunna hjälpa nyanlända familjer att hitta verktyg för att snabbare komma in i samhället.

Siham Abdul Aziz lämnade själv ett palestinskt flyktingläger i Beirut för över 30 år sedan. Hon kom till Sverige i anknytning till sin man och paret bosatte sig i Sundsvall. Här arbetar hon idag som modersmålslärare och brobryggare. Trots att hon har bott i Sverige i nästa hela sitt vuxna liv känner hon igen sig mycket i de dagliga mötena med eleverna och deras familjer.

– När jag möter nyanlända idag så tänker jag ofta på hur det var för mig när jag kom till Sverige. Att starta ett nytt liv och försöka anpassa sig till allt det nya samtidigt som man börjar om från noll kan vara väldigt svårt. Bara att lära sig hur det svenska skolsystemet fungerar är en utmaning i sig, säger Siham Abdul Aziz.

SOS - Skolan och Sverige har premiär den 3 september 2019 kl 22.45 på SVT2 och kommer även finnas tillgänglig på UR Play. För intervjuförfrågningar och annat pressmaterial kontakta:

Nor Toma, 

070-992 34 88
nor.toma@ur.se

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00