Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Fyra nomineringar till Prix Europa för UR

Pressmeddelande   •   Sep 10, 2020 11:24 CEST

UR:s Vår digitala planet, Limboland, Fejk och Hälsning till framtiden nominerade till Prix Europa. Foto: UR.

Tv-serien Vår digitala planet, dramaserien Limboland, radiodokumentären Fejk och radiodramat Hälsning till framtiden har nominerats till Prix Europa. Tävlingen hålls mellan 18 och 25 oktober i Potsdam och belönar det bästa inom radio, tv och onlineproduktioner i Europa.

En serie om digitaliseringens påverkan, en dramaserie om familjeliv, radio om källkritik och radio för barn om barns historia. Det är UR:s nomineringar i årets Prix Europa. Fyra produktioner med olika form, teman och målgrupper men med den gemensamma nämnaren att förmedla kunskap. Samtliga finns att se och höra på UR Play.

– Vi är självklart väldigt stolta och glada över att få så många nomineringar i det prestigefyllda Prix Europa. Nomineringarna visar på den fantastiska kvalitet och bredd i såväl genrer, målgrupper och medieslag som finns i UR:s stora utbud, säger Anna Rastner, utbudschef på UR.

Vår digitala planet – nominerad i kategorin Tv Documentary
Det nominerade avsnittet är Ser du Storebror? Med sensorer, kameror och storskalig datainsamling uppstår möjlighet att effektivisera viktiga samhällsfunktioner. Vilka är de olika aktörerna och de olika drivkrafterna bakom vår alltmer uppkopplade och övervakade värld? Vad är vi beredda att offra av vårt privatliv? När övergår utvecklingen till ett oönskat övervakningssamhälle?

Se Vår digitala planet: Ser du storebror? på UR Play >

Limboland – nominerad i kategorin Tv Fiction

En dramaserie med humor och värme om konflikter, utbrott och hur det är att vara förälder när familjelivet blev lite svårare än vad man var beredd på. Tre familjer gör sitt bästa för att få vardagen att gå ihop och de har en sak gemensamt: det funkar inte. Den nominerade avsnittet heter Himmel och helvete och skildrar hur himmel kan vändas till helvete på en sekund i en familj med diagnos.

Se Limboland på UR Play >

Fejk – nominerad i kategorin Radio Current Affairs
Avsnittet Rosa Parks – The Organized Spontaneous Protest handlar om Rosa Parks. Vem var hon? Anna Charlotta Gunnarson och David Silva vrider och vänder än en gång på fakta, bilder och berättelser för att komma närmare historiens kärna.

Lyssna på Fejk på UR Play >

Hälsning till framtiden – nominerad i kategorin Radio Fiction
Ett radiodrama som bygger på verkliga berättelser och brev skrivna av barn som levde förr. I varje avsnitt förflyttas vi till en annan tid, där ett barn berättar om sitt liv, men också om sina tankar om framtiden.

Lyssna på Hälsning till framtiden på UR Play >


Läs mer på Prix Europas webbplats.

OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se