Gå direkt till innehåll
Från ABC till läslust – ny storsatsning från UR

Pressmeddelande -

Från ABC till läslust – ny storsatsning från UR

Nu gör UR sin största satsning på läs- och skrivinlärning någonsin. Till att börja med blir det sex radio- och tv-program som alla har ett tydligt pedagogisk mål och målgrupp. De första programmen, Livet i Bokstavslandet och Meka med ABC, har premiär 7 och 18 november.

Dagens barn står inför varierande utmaningar och har olika pedagogiska behov. Därför gör UR en bred satsning – från att väcka nyfikenhet på bokstäver hos förskolebarn till att väcka läslusten hos tredjeklassarna. Satsningens största produktion är tv-serien Livet i Bokstavslandet som bygger på sketcher med tydliga pedagogiska mål. Den riktar sig till barn som är på väg att knäcka eller som just har knäckt läskoden. Pedagogiken är framarbetad i nära samarbete med lärare och ledande forskare inom läs- och skrivområdet.

Serien handlar om Bokstavslandet – landet där bokstäverna betyder allt. Barnen får möta ordläkarna på sjukhuset, de anställda i Bokstavsbutiken och Ordförrådet och poliserna som letar efter rim på rymmen. Seriens röda tråd är showartisterna på Bokstavsteatern som varje avsnitt sliter för att få ihop sång- och dansfinalen om bokstäver. Karaktärerna spelas av skådespelarna Björn Kjellman, Emma Molin, Omid Khansari och Katharina Cohen. Livet i Bokstavslandet består av 16 kvartslånga avsnitt. Serien har premiär 7 november kl. 18.10 i Barnkanalen. Samma dag publiceras alla 16 avsnitt på ur.se/abc.

Radioserien Meka med ABC vänder sig till barn i förskoleåldern och bjuder på ett första kravlöst möte med bokstäverna. I serien får barnen träffa den lilla figuren Timpani och hennes vänner som funderar över vad alfabetet egentligen är – och startar en alfabetsjakt. I rollerna hör vi bland andra Johan Ulveson, Ann Petrén och Tuvalisa Rangström. Meka med ABC består av 10 avsnitt á 12 minuter. Serien börjar sändas 18 november i P4 men redan 7 november kan man höra hela serien ur.se/abc.

Samtliga nya program inom läs- och skrivinlärning

  • Livet i Bokstavslandet är en serie för alla barn som är på väg att knäcka eller precis har knäckt läskoden. Den sänds i Barnkanalen med start 7 november kl. 18.10 och riktar sig till barn i årskurs F-1. Avsnitten kommer också finnas på ur.se/abc från 7 november.
  • Meka med ABC är en radiodramatisering som på ett lustfyllt sätt leker med bokstäverna och vårt språk. Programmet är gjort för barn i förskolan och har premiär 18 november kl. 17.45 i Barnradion i P4. Avsnitten kommer också finnas på ur.se/abc från 7 november.
  • Tv-programmet Lässugen ska inspirera föräldrar till att läsa högt för sina barn. Serien riktar sig till både förskolebarn och deras föräldrar och sänds i Barnkanalen. Lässugen har premiär  31 mars kl. 17.45 (2014)
  • Radioserien Det magiska biblioteket ska väcka läslusten hos de något mer vana läsarna i årskurs 2-3. Serien har premiär våren 2014 i Barnradion i P4.
  • Läskaraoke (arbetsnamn) utgår från tio specialskrivna berättelser med ett språk som är anpassat för att främja läsinlärning. Programmen kommer sändas i både tv och radio och är gjort för elever i årskurs F-3. Programmen har premiär i Barnkanalen 29 september kl. 17.50 (2014) samt i Barnradion i P4 under hösten 2014.
  • Bästa bokstaven är ett lekfullt program för förskolan om varje liten bokstav – med fokus på ljudandet. Hur låter bokstaven, hur känns den, hur kan man använda den? Serien har premiär vintern 2015 i Barnkanalen.

När programmen har sänts samlas de på ur.se/abc. På samma sida finns även det pedagogiska webbspelet ABC-raketen som ska stötta barnens läsinlärning. Spelet är anpassat för dator, läsplatta och smartphone.

På ur.se kommer det också finnas en temasida för pedagoger och föräldrar med övningar och tips på hur programmen kan användas i klassrummet.

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat innehåll