Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

​Folkkära kändisar utmanas digitalt i UR:s nya tv-serie Seniorsurfarna

Pressmeddelande   •   Feb 06, 2020 08:00 CET

Ewa Fröling, Marianne Mörck, Claes Malmberg och Björn Hellberg deltar i träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Kattis Ahlström programleder. Foto: Malin Göransson/UR.

Ewa Fröling, Marianne Mörck, Claes Malmberg och Björn Hellberg – har helt eller delvis hamnat på den digitala efterkälken. Under ledning av Kattis Ahlström skickas de nu på träningsläger för att drillas i digitala färdigheter i tv-serien Seniorsurfarna. Premiär den 20 februari kl. 21.00 i SVT1 och på UR Play.

För många äldre har ny teknik inte alls förenklat tillvaron – utan istället komplicerat den. Över en miljon svenskar stångas med kunskap och färdigheter som den digitala utvecklingen kräver av oss. I UR:s nya serie Seniorsurfarna sätts dessa utmaningar under lupp när Ewa Fröling, Marianne Mörck, Claes Malmberg och Björn Hellberg ska överraska sin omgivning genom att gå från fullständiga digitala oskulder till fullfjädrade nät-virtuoser. Eller nästan i alla fall.

- Hej Siri! Har du sökt färdigt, frågar Claes Malmberg sin mobiltelefon med hög stämma.
- Du gapar så att det går in hos henne här, ropar Marianne Mörck som står med sin mobillängre bort i trädgården utanför huset där de bor under det veckolånga träningslägret.

Bristen på teknik i vardagen, så som mejl, bank-id och sociala medier sätter käppar i hjulet både professionellt och privat för deltagarna. Men nu ska det bli ändring på det! Att inte kunna genomföra ett videosamtal med barnbarnen eller betala sina räkningar på nätet ska bli ett minne blott. Till sin hjälp har de programledaren Kattis Ahlström som med värme, humor och en stor portion personligt engagemang guidar dem genom teknikdjungeln. Här premieras skärmtid!

- Det här med att behöva sätta sig in i massa detaljer, det har jag haft ett inre motstånd till, förklarar Björn Hellberg för Kattis Ahlström när de pratar om ny teknik.

Som komplement till serien publiceras SeniorsurfarskolanUR Play från den 13: februari. Den består av tolv inspirerande färdighetsklipp där Kattis Ahlström med deltagarnas hjälp demonstrerar hur digitala utmaningarna kan lösas, till exempel hur Swish fungerar eller hur det går till att skaffa en e-postadress. En handledning finns också för den som vill använda Seniorsurfarskolan i till exempel en studiecirkel.

OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se