Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Förväntningar och hård disciplin i Kinas skolor

Konkurrensen är stenhård och förväntningarna höga från föräldrar och samhälle på Kinas 250 miljoner elever. I staden Xiuning där huvuddelen av de fem dokumentärfilmerna i Chinese School är inspelade läggs bland annat flyglinjer om vid examensdags för att inte störa elevernas koncentration. Serien skildrar det dagliga livet i olika skolor där stress, disciplin och ambition präglar skoldagar som är upp till arton timmar långa. UR:s serie Chinese School producerat av BBC sänds med start 17 juli i Kunskapskanalen.

 

I första avsnittet av Chinese School pågår under våren 2007 OS-förberedelser i Kina och i staden Xiuning förbereder sig sjuttonåriga toppstudenten Wu Yufei inför de tuffa intagningstesterna till de mest prestigefyllda universiteten. Vid en annan skola pågår urvalet av vilka små barn från de fattiga omgivande byarna som ska få chansen till utbildning. Xiuning är känd för sina bra skolor och tittarna möter både elever och lärare i tre olika skolor - från lågstadiet till gymnasiet. Skolbarnen i Kina är oftast ensambarn med högt ställda förväntningar från föräldrar, samhälle och inte minst från eleverna själva. Men allt är inte bara hård disciplin i Kinas skolor utan det finns även utrymme för fest, musik, humor och kärlek.

 

BBC och Open University menar att här finns plats för välkänd kinesisk tradition och en nationell stolthet inför OS. Men ändå är det dags att lägga alla gamla föreställningar om Kina och kineser på hyllan och tänka nytt.

 

Sändningsstart: Kunskapskanalen torsdag 17 juli kl 21.00: Chinese School

 

Foto: BBC

Bildtext2001: Bra betyg kan vara skillnaden mellan ett liv i välstånd eller fattigdom för Kinas 250 miljoner skolelever. Om elevernas vardag i UR:s serie Chinese School.

Bildtext5003: Allt är inte bara hård disciplin i Kinas skolor utan det finns även tid för fest, humor och kärlek. I kvällens Chinese School från UR firas det kinesiska nyåret.

 

För DVD eller vidare information kontakta UR:

Malinee Granhof malinee.granhof@ur.se

08-784 45 96, 0738-51 80 58

 

 

Ämnen

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00