Gå direkt till innehåll
Förhandsprövning får inte hindra UR att utveckla nya tjänster för utbildningsvärlden

Pressmeddelande -

Förhandsprövning får inte hindra UR att utveckla nya tjänster för utbildningsvärlden

Idag fattade regeringen beslut att införa förhandsprövning (även kallat public value-test) av nya tjänster från UR, SVT och SR.

Dagens beslut är ett avsteg från den svenska yttrandefrihetstraditionen tillika ett avsteg från att public service fått driva sin egen utveckling under stor frihet. Denna frihet har möjliggjort för UR att under 2000-talet utveckla Kunskapskanalen, UR Play samt ny digital distribution till utbildningsvärlden. Utvecklingen har inneburit större möjligheter för utbildningsvärlden att ta del av och använda UR:s program.

UR har förståelse för behovet av en förhandsprövning förutsatt att processen är snabb, obyråkratisk och med höga trösklar.  En förhandsprövning riskerar annars att på sikt bli ett hinder för public service-företagens utveckling och oberoende. Det är därför avgörande att förhandsprövningen hanteras på ett sätt som inte riskerar yttrandefriheten och möjligheterna för radio och tv-företag som verkar i allmänhetens tjänst att utveckla verksamheten. Det är också viktigt att systemet inte öppnar för en godtycklig tillämpning, vilket UR anser att instruktionen till mediemyndigheten ger utrymme för.

Dagens beslut är mer detaljerat än riksdagens beslut för ett år sedan.

- Det är av övergripande betydelse för UR i den fortsatta processen att införandet av förhandsprövning av nya tjänster i Sverige inte äventyrar UR:s oberoende och möjligheter att möta utbildningsvärldens behov, säger Erik Fichtelius, VD på UR.

OM UR

UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT, samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler samt. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.

www.ur.se


PERNILLA ANGELIN Presschef
Kommunikationsavdelningen
Kunskapshuset, Oxenstiernsgatan 34, 105 10 Stockholm 
TEL: 08 - 784 440 55 0708- 41 56 00  E-POST: pernilla.angelin@ur.se
www.ur.se www.ur.se/play

Ämnen

Taggar

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00