Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Filmteam följer arbetet på S:t Görans psykakut

Pressmeddelande   •   Aug 15, 2012 10:56 CEST

Det finns få ställen som är så kritiserade och mytomspunna som S:t Görans psykakut Det är en stängd och hemlig institution, som senast hamnade i blåsväder när konstnären Anna Odell blev utkastad efter en fejkad psykos. I UR:s Psykakuten får tittaren en unik inblick i en pressad arbetsplats.

- Psykakuten måste såklart vara ett fredat område, säger filmaren David Wikdahl. Det är för patienterna skull som sekretessen är så hård. Problemet är att om ingen vet vad som egentligen händer där inne så är det svårt att diskutera exempelvis tvångsvård och bältesläggning.

I UR:s Psykakuten följer filmaren David Wikdahl arbetet på S:t Görans psykakut. En stor del av personalen hade en önskan att visa upp något annat än den bild som Anna Odell visade upp – att det finns en engagerad personal som faktiskt vet om att de ibland måste begå övergrepp. Som till exempel att lägga en patient i bälte. Filmen följer sjuksköterskor, skötare och överläkare på jobbet. En av dem är överläkare Margareta Sidén som en gång körde ut Anna Odell från sjukhuset.

Anna Odell valde ett mer provokativt sätt att berätta om psykvården. Hon spelade psykotisk och blev körd av polis till St Görans psykakut. Odell spändes snabbt i bälte, fick lugnande medel och kördes dagen därpå ut av personalen. Aktionen skapade debatt hur långt man får gå i konstens namn, men det talades inte så mycket om hur ett bemötande på psykakuten borde gå till.

- Det kan ju finnas stora starka män som är skatt galna och går bärsärkagång – då är det kanske bättre att lägga den personen i bälte. Men jag tror också att om man har tillgång till bältessäng så skapar man fler tillfällen att lägga i bälte, säger Anna Odell.  

Delar av filmen har tidigare ingått i UR:s serie Inferno. 

Filmen Psykakuten är producerad av det nya produktionsbolaget Cinelandia. 

Sändningstid:  SVT2 tisdag 28 augusti kl 20.00: Psykakuten

För vidare information kontakta: Malinee Granhof, pressansvarig.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se