Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Erik Fichtelius utsedd till hedersdoktor

UR:s vd Erik Fichtelius har blivit utsedd till hedersdoktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet. Erik Fichtelius kommer att promoveras vid Mittuniversitetets årshögtid den 19 november 2010.

- Det här är ett erkännande av mitt engagemang i journalistiken. Jag är stolt, glad och rörd, säger Erik Fichtelius om utnämningen.

 

Mittuniversitetet skriver i sin motivering att Erik Fichtelius blivit vald till hedersdoktor bland annat på grund av hans långa erfarenhet av nyhets- och samhällsjournalistik på högsta nivå. Erik Fichtelius har också varit en återkommande gästföreläsare vid Mittuniversitetets journalistutbildning. Fichtelius intresse för mediernas och journalistikens roll i samhällsutvecklingen samt engagemanget i public service har också haft betydelse för utnämningen.

- Det här känns härligt när man jobbar med att försöka göra radio– och tv-program användbara i undervisningen, säger Erik Fichtelius. Det är också ett erkännande av UR:s arbete att arbeta gentemot hela utbildningsväsendet, och i det här sammanhanget av vår satsning på att utveckla Kunskapskanalen betydelsefull. Jag är glad, stolt och lite rörd.

 

Erik Fichtelius, journalist och författare, studerade 1968 vid John F. Kennedy Senior High School i Minneapolis i USA och 1974 tog han examen som filosofie kandidat i statsvetenskap, sociologi och ekonomiskhistoria vid Uppsala universitet. 1967 började Fichtelius sin journalistiska karriär som frilansare för UNT. Åren 1969-1972 arbetade han vid regionalradion i Uppsala och 1972-1973 för dåvarande TV2SVT. 1974 var han i Paris för Aftonbladets räkning. År 1975 anställdes Fichtelius vid Riksradion och Ekoredaktionen, där han var chef för allmänreportrarna 1980-1984. Under åren 1984-1986 var han producent och programledare för Konsumentekot och erhöll 1986 Stora Journalistpriset. Mellan 1987-1993 var han chef för Ekoredaktionen. År 1993 lämnade han radion för att bli inrikesreporter för Aktuellt. 1996-1997 återvände Fichtelius till utbildningsvärlden och verkade som gästprofessor i journalistik vid JMK, Stockholms universitet.

2003 utsågs Fichtelius till redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT 24 Direkt.

2007 fick Fichtelius Stora Journalistpriset för andra gången, som Årets Förnyare med programserien Ordförande Persson.

Erik Fichtelius har även författat flertaliga reportageböcker. Erik Fichtelius har även givit ut en lärobok i journalistik på UR:s förlag, Nyhetsjournalistik – tio gyllene regler – som översatts till ett tiotal språk och som utkom i en andra upplagan 2007.

I augusti 2009 utsågs Fichtelius till vd för UR, där han nu verkar.

OM UR

UR är ett fristående public servicebolag som sänder i SR:s och SVT:s kanaler samt driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.

www.ur.se

Ämnen

Taggar

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00