Gå direkt till innehåll
Ensamkommande flyktingbarn – vinnare som berör

Pressmeddelande -

Ensamkommande flyktingbarn – vinnare som berör

UR:s dokumentärserie Ensamkommande flyktingbarn tog i dag, den 14 juni 2012, emot Röda korsets journalistpris.
– Det var fantastiskt att jobba med Mikaela och Sofia, och det var fantastiskt att se de andra grabbarna och tjejerna i serien, de gav mycket känsla, säger Ali Rezai som är en av de sju ungdomar som medverkat i dokumentären.

– Ungdomarna som är med i serien är våra hjältar! De har brutit upp, riskerat livet på vägen till Sverige och nu gör de allt för att skapa sig ett bättre liv. Att de berättar sina historier betyder enormt mycket och jag hoppas det ökar förståelsen för alla människor som tvingas leva på flykt, säger Sofia Eriksson som står bakom dokumentärserien tillsammans med Mikaela Matar

Röda korsets journalistpris delas ut för att premiera journalistik som kastar ljus på utsatta människor, händelser, kriser eller katastrofer som hamnat utanför den breda rapporteringen under föregående år. Utöver själva utmärkelsen tilldelas ett resestipendium på 25 000 kronor.

Motiveringen till valet av 2012 års vinnare, Ensamkommande flyktingbarn, lyder som följer:

”Sofia Eriksson och Mikaela Matar gestaltar på ett rakt och dramaturgiskt effektivt sätt en rad flyktingöden som omedelbart etsar sig fast. Den unga människan står i centrum och därmed skapas närhet som berör. Här ges konkret och ny kunskap om ensamkommande ungdomars utsatthet liksom möjlighet till inlevelse och identifikation. Själva berättelsen ges fritt spelrum och budskapets enkelhet drabbar.”

– Vi ville ge en röst till de tusentals ungdomar som bor i Sverige men som många bara har hört talas om i nyhetsrapporteringen, och då ofta i samband med något negativt, som att vissa kommuner inte vill ta emot ungdomarna. Priset är en fin bekräftelse på att vi lyckats, säger Mikaela Matar.

Ali Rezai, en av ungdomarna i serien, är en lovande boxare som kom ensam till Sverige från Afghanistan. Han bestämde sig för att träffa programmakarna efter att hans fostermamma frågat om han ville ge det ett försök.

– En del människor träffar man kanske en eller två gånger och känner att det inte känns roligt, men med Sofia och Mikaela jobbade vi i ett år och det var fantastiskt. De förklarade saker för oss och gav bra stöd när vi berättade om våra liv, säger Ali och fortsätter:

– Serien var bra för andra ungdomar i samma situation. Flera ungdomar som kommer som flyktingbarn har hört av sig till mig och några har också börjat boxas.

I serien får vi följa Ali när han tillsammans med sin fosterfamilj flyttar från Malmberget till Stockholm för att satsa på boxningen. Vi är med när han blir utvald att tävla i VM och när lyckan slås i spillror då han inte får representera Sverige utan svenskt medborgarskap. I dag väntar Ali fortfarande på medborgarskap. Väntan håller tillbaka hans möjligheter inom boxningen och han har funderat på att sluta.    

Dokumentärserien Ensamkommande flyktingbarn består av fyra avsnitt och handlar om sju ensamkommande barn, deras minnen från flykten, deras möte med Sverige, sorgen över att ha lämnat allt och hoppet om ett bättre liv.

Hela serien finns att se i UR Play: http://urplay.se/164569

Till journalistpriset nominerade Röda Korset 10 bidrag som på olika sett belyser människor i utsatta situationer och som hamnat utanför den breda nyhetsrapporteringen under 2011. Juryn som bedömt bidragen och valt vinnare består Eva von Oelreich, ordförande Svenska Röda Korset, Paul Hansen, fotograf Dagens Nyheter, Olof Brundin, informationschef Schibsted, Agneta Ramberg, reporter Sveriges Radio och Nina Solomin, chefredaktör Tidningen Vi läser.

Sofia Eriksson är journalist och programmakare. Hon är initiativtagare till dokumentärserien och arbetade med den i cirka ett års tid. Tidigare har hon arbetat som nyhetsreporter och därefter som tv-producent och tv-projektledare för en mängd barn- och ungdomsprogram i ett tiotal år.

Mikaela Matar är journalist och programmakare. Hon har arbetat intensivt med research och kontakten med ungdomarna. Hon gjorde också resan till Malta för att träffa Amin. Tidigare har hon i flera års tid arbetat på utrikesmagasinet Världen i fokus i TV8, på TV4 och TT/Scanpix samt med dokumentärfilm. Under slutet av
1990-talet studerade hon i Syrien.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Relaterat innehåll