Gå direkt till innehåll
Dödsdömda intervjuas i populär tv-show

Pressmeddelande -

Dödsdömda intervjuas i populär tv-show

UR fångar Kina under 2012. Med start 31 oktober sänds filmer om och från Kina i Kunskapskanalen. Tittarna får följa allt från en populär tv-show där dödsdömda intervjuas före avrättning till ett mobilt domstolsteam som skapar rättvisa på landsbygden.

- Tittarna får se chockerande och fascinerande delar av den nya stormakten. Våra filmer visar förhållanden och företeelser som är helt okända för de flesta av oss. Det är viktigt för oss att visar ett av världens mest inflytelserika länder ur både ett kinesiskt och internationellt perspektiv, säger Herbert Neuwirth, UR:s redaktionschef för inköp och samproduktioner.

Kort om samtliga filmer:
Journalisten Justin Rowlat reser över tre kontinenter och kartlägger kinesiska influenser. En av resorna går till södra Afrika där Rowlat träffar orädda kinesiska entreprenörer som rest långt för att starta företag.
K onsdag 31 oktober & 7 november kl 21.00: Kina-Kinas affärer i världen (The Chinese Are Coming)

Den strama domaren Chen som med sitt mobila domstolsteam reser utmed leriga och grusiga vägar på den fattiga landsbygden för att skapa rättvisa.
K onsdag 14 november kl 21.00: Kina-Drakens rättvisa (The Law of the Dragon)
 
Tv-showen, där dödsdömda intervjuas före avrättningen, har blivit en sensation i Kina med tittarsiffror på ca 40 miljoner.
K onsdag 21 november kl 21.00: Kina-Dödsdömdas sista ord (Dead Men Talking)

På landsbygden rekryteras fattiga tonåringar av tränare som förvandlar dem till mästare i västerländsk boxning som tidigare var förbjuden. Dessa ungdomar ställs inför valet att slåss för den kollektiva tanken eller för sin egen framtid.
K onsdag 28 november kl 21.00: Kina-En fight för framtiden (China Heavyweights)
 
I Kina råder stor skam och rädsla kring aids/HIV. I landet finns över 700 tusen HIV-smittade och myndigheterna gör spelfilmer för att nå ut till bred publik.
K onsdag 5 december kl 21.00: Kina-HIV och skam (Together)
 
Miljöaktivister testar gränser för att se få sina möjligheter förändrade i Kina.
K onsdag 12 december kl 21.00: Kina-Miljökämpar mot makten (Waking the Green Tiger)
 
Loa Yang är chef vid ett kinesiskt bolag som ska anlägga en järnväg i Afrika. Problem och missförstånd uppstår när Yang tillsammans med den kongolesiska medarbetaren ger sig ut för att förhandla med lokala entreprenörer.
K onsdag 19 december kl 21.00: Kina-Afrikas nya härskare (Empire of Dust)
 
Med 8 halvtimmar tv, 36 halvtimmar radio, 6 filmer och fördjupningar på ur.se fångar UR Kina under 2012 . Serien Kina om Kina har premiär 30 oktober i SVT2. Bildningsbyrån fortsätter att sända från Kina i P1. På Kunskapskanalen visas filmerna om och från Kina.

 

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material