Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

”Det handlar inte om talang” – UR startar Youtube-kanal

Pressmeddelande   •   Mar 04, 2015 10:49 CET

Kan rätt strategier leda till ett bättre skolresultat? Nu lanserar UR den nya sajten och Youtube-kanalen Orka plugga som ska inspirera Sveriges ungdomar till att börja använda sig mer av lärstrategier och studieteknik i sitt arbete. Samtidigt är det premiär för UR:s nya tv-serie Pluggkoden i SVT1 och UR Play. – Många tror att ett bra skolresultat handlar om talang men så är det inte. Det handlar om bra strategier, säger lärare och Pluggkodens programledare Martin Fernström.

Timmar av panikstudier dagen innan provet, rädsla att ställa dumma frågor under lektionen eller problem med att minnas det man just har läst. Behöver det verkligen vara så? Nu har UR lanserat sajten och Youtube-kanalen Orka plugga för att hjälpa elever i deras skolarbete. 

– Med tipsen på sajten och Youtube-kanalen Orka plugga kan vi förhoppningsvis bidra till att fler upptäcker att det finns olika strategier för att ta sig an skolarbete och läxor. Vi har också skapat klipp för att man lättare ska förstå kunskapskraven, säger Jenny Reichwald, mediepedagog på UR.

Ikväll är det också premiär för Pluggkoden, en tv-serie i fyra delar där vi får följa ungdomar på Årstaskolan i Stockholm. Programledare är den guldäpplebelönade läraren Martin Fernström som är expert på strategier för lärande.

– Att plugga utan strategier är som att leta efter en skatt utan skattkarta. Med rätt strategier och studieteknik kan alla bli mycket bättre. Det handlar inte om talang, säger Martin Fernström.

I det första avsnittet av Pluggkoden, som handlar om minnesstrategier, så möter vi Rihem. Hon är skoltrött och har svårt att lägga saker på minnet, som exempelvis glosor. Tillsammans med Martin provar hon nya strategier och upplever att hon med ganska liten ansträngning får väldigt mycket bättre resultat.

– Programmet har hjälp mig att tänka på ett annat sätt. Att plugga känns inte lika jobbigt längre. Man kan göra det mycket lättare än man tror och lyckas. Jag höjde mina betyg med 50 poäng under hösten, säger Rihem.

Pluggkoden har premiär den 4 mars 22.30 i SVT1 och i UR play.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se