Gå direkt till innehåll
Peimaneh Mollazehis. Foto: Björn Dalin.
Peimaneh Mollazehis. Foto: Björn Dalin.

Pressmeddelande -

”Den riktiga solen” vinner Barnradions bokpris 2021

Peimaneh Mollazehis bok ”Den riktiga solen” har utsetts till årets bästa svenska bok för 9-12 åringar. Det avslöjades i dagens finalradioprogram i P4 av Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Tunaskolan utanför Stockholm.

Juryns motivering: Den riktiga solen berör oss genom sin gestaltning. Den skapar igenkännande för några läsare och nya kunskaper för andra. Den utspelar sig i ett land långt borta där flickor inte har samma rättigheter som andra medborgare. Huvudpersonen Salman genomgår en resa i att lära känna sig själv, förstå sina föräldrars längtan till hemlandet och uppskatta landet han bor i idag. I den här boken blir vänskap den största styrkan för att lösa alla spännande problem som uppstår när dom kämpar för en rättvisare värld för alla. En bok att läsa, prata om… och läsa om och om igen!

Juryn 2021 består av Emran Khedri, Esila Hosseinirad, Filip Petrovic Skeledzija, Ida Carnebo och Linus Malirén: sjätteklassare från Tunaskolan utanför Stockholm. Utöver äran tilldelas vinnaren en prissumma om 30 000 kronor.

- Vilken ära att min bok har vunnit barnens pris. Det Barnradion gör för att öka läslusten hos barn och unga är otroligt viktigt och därför är det här priset så betydelsefullt för mig. För mig är läsning något heligt och att läsa böcker har räddat mitt liv många gånger, säger Peimaneh Mollazehi.

  Peimaneh Mollazehi är född i sydöstra Iran. Peimaneh är utbildad vårdlärare och sjuksköterska och jobbar idag som vårdlärare på ett gymnasium.

  Den riktiga solen (Lilla Piratförlaget) handlar om pojken Salman som längtar efter sin första solsemester till Spanien med familjen. Strax innan semestern förändras allt. Salmans faster i Baluchistan, en del av Iran, är i knipa och familjen måste åka dit och hjälpa till. För första gången besöker Salman föräldrarnas hemland, en kultur som han väl känner genom sina föräldrar, men som är så annorlunda när han får uppleva den själv. Det blir en farlig och spännande resa som föder många tankar och insikter.

  Nominerade böcker till Barnradions bokpris 2021:
  Donny av Thomas Halling (Alfabeta)
  Fula tjejer av Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson (Lilla Piratförlaget)
  Min storslagna död av Jenny Jägerfeld (Rabén & Sjögren)

  Nåt trassligt inuti av Cina Friedner (Rabén & Sjögren)
  Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi (Lilla Piratförlaget)

  Lyssna på alla avsnitt av Barnradions bokpris 2021 genom appen Sveriges Radio Play och på UR Play.

  Om Barnradions bokpris
  Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Årets böcker är utgivna mellan juni 2020 och juni 2021. Prissumman är 30 000 kr. Förra årets vinnare av Barnradions bokpris var Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld.

  För mer information, vänligen kontakta:

  Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris
  manuel@cubas.se
  076 339 12 71

  Ebba Beck-Friis, kommunikationsansvarig Barnradion
  ebba.beck-friis@sverigesradio.se
  070 828 02 21

  Karoline Malitzki, pressansvarig UR
  karoline.malitzki@ur.se
  070 839 94 92

  Ämnen


  OM UR

  UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

  www.ur.se

  Kontakter

  Karoline Malitzki

  Karoline Malitzki

  Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

  Inhouse

  Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00