Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Bennys hemliga rapporter – årets vinnare av Barnradions bokpris

Idag utsågs vinnaren av Barnradions bokpris 2016 – den spännande och humoristiska dagboksromanen Bennys hemliga rapporter av Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg. Prissumman på 50 000 kronor ska författarna använda för att uppmärksamma barn från hela Sverige som vågat genomföra en egen idé.

Vinnaren avslöjades idag i det sjätte och sista avsnittet av Barnradions bokpris i Barnradion, P4. I programmet diskuterar en barnjury fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas. I slutändan var det Bennys hemliga rapporter som juryn valde.

Motiveringen lyder:
“Det är en känslomässigt stark och ovanligt spännande dagboksroman om vänskap och kärlek och samtidigt något så ovanligt som en humorbok som passar alla”.

– Det är överväldigande roligt! Vi är mycket glada och oerhört tacksamma, sa Per Lange när han fick beskedet.

I Bennys hemliga rapporter får läsarna följa ett kompisgängs kamp för att få ihop en halv miljon kronor på ett sommarlov. Dom måste lyckas annars kan inte deras vän Valentinas hus repareras och hon tvingas flytta långt, långt bort.

– Det är en humorbok och spänningsbok på samma gång, som dessutom handlar om känslor. Och att barn kan utföra stordåd, berättar Per Lange.

Vinsten på 50 000 kronor ska författarna använda för att uppmärksamma påhittiga barn.

– Vi ska satsa på vår egen gala Benny Awards, där vi uppmärksammar barn från hela Sverige som vågat genomföra en egen idé. Vi genomför även icke vinstdrivande läger för barn när det gäller retorik, “growth mindset” och att våga gå från ord till handling, säger Per Lange.

Programserien Barnradions bokpris finns att lyssna på i UR Play och som podd via Sveriges Radio Play, samt på sverigesradio.se/barnradion.

Om författarna
Per Lange är författare, föreläsare och grundare av bland annat No Limits tillsammans med Johan Bergström. No Limits hjälper barn att tala inför publik och att våga gå från ord till handling. Per har bland annat skrivit böckerna Koden är knäckt - Bennys samlade tips samt Bennys hemliga rapporter. Per är en ofta anlitad föreläsare inom kommunikation och har satt upp en egen populär show på Oscarsteatern.

Henrik Ahnborg är regissör, manusförfattare och skådespelare med mängder av tv-produktioner bakom sig. Henrik skrev manus till och regisserade den populära UR-serien Geografens testamente som ger mellanstadieelever kunskap om geografi. Henrik har en bakgrund inom teater och brinner för berättande i olika former.

Johan Bergström har varit verksam i en rad olika företag i ledande befattningar med fokus på försäljning, kommunikation och marknadsföring de senaste 20 åren. Johan är grundare av bland annat No Limits tillsammans med Per Lange, som hjälper barn att tala inför publik och att våga gå från ord till handling.

Om Barnradions bokpris
Förlagan till Barnradions bokpris är Barnens Romanpris som har delats ut sex gånger tidigare. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker som vänder sig till 9-12-åringar. Årets böcker är utgivna under hösten 2015 och våren 2016. Prissumman är 50 000 kr.

I år bytte priset namn till Barnradions bokpris. Detta för att tydliggöra att priset hör till Barnradion (Sveriges Radio och UR) samt öppna upp möjligheten för faktaböcker att nomineras till priset.

Förra årets vinnare var Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long.

Pressbilder
Vinnaren av Barnradions bokpris 2016 är Bennys hemliga rapporter av Johan Bergström, Per Lange, Henrik Ahnborg (ej närvarande på bild). Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Högupplöst pressbild:
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/340ebc31-f5e9-4c45-befb-3d6ba869e64a.jpg
Lågupplöst pressbild:
http://sverigesradio.se/sida/images/1191/ecbf049b-43f8-4fb1-9729-396d513ab789.jpg

Barnjuryn från Årstaskolan: Zojka Magnusson, Sam Lindroth, Ester Mathiasson, César Cisse och Stella Bläsung, samt Manuel Cubas, programledare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

http://sverigesradio.se/sida/images/1191/b2a59217-5e39-4eb4-98ec-647dffcbe6fa.jpg

Omslaget till vinnaren av Barnradions bokpris 2016 Bennys hemliga rapporter av Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/sida/images/3631/b8fbbb5f-88b9-4062-9adc-7bc6f9d4c3a7.jpg

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Kontakter

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat innehåll