Gå direkt till innehåll
Barnradions bokpris, nominerade böcker 2021. Foto: Haben Solomon/UR.
Barnradions bokpris, nominerade böcker 2021. Foto: Haben Solomon/UR.

Pressmeddelande -

Barnradions bokpris – här är de nominerade böckerna till 2021 års pris

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Bland de nominerade finns till exempel en bok av en debutant – Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi, och en uppföljare till förra årets vinnare av Jenny Jägerfeld. Årets bokprisvinnare kommer att utses av en jury bestående av sjätteklassare i höst.

– I år har vi fem mycket intressanta böcker som vi tror kommer skapa bra diskussioner bland annat om barns villkor i samhället, säger Manuel Cubas, programledare för Barnradions bokpris.

Nominerade böcker och juryns motiveringar:

Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi, Lilla Piratförlaget
Salman längtar till solen, den i Spanien. Hans föräldrar längtar till den riktiga solen, den i Baluchistan. Denna bok om tillhörighet tar oss till ett äventyr på andra sidan jorden, där släktingar lever och kämpar för en bättre värld. Salman får för första gången resa till föräldrarnas hemland. Det blir en spännande resa som föder många nya tankar och insikter. Hemma i Sverige igen längtar han tillbaka till den riktiga solen.

Donny av Thomas Halling, Alfabeta
Många människor växer upp i ett hem med missbruk och dålig ekonomi. Donny är en av dem. Det är lätt att låna pengar av kriminella. Det gör Donny. Det är svårt att betala tillbaka sin skuld. För Donny blir det omöjligt.

Fula tjejer av Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson, Lilla Piratförlaget
En berättelse om tre starka tjejer som inte finner sig i att bli kränkta utan vill veta sanningen om kontot Fula tjejer. En bok om mod och om att stå upp för sig själv. 

Min storslagna död av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren
En rolig och intensiv bok om vänskap, kärlek och syskon. Sigge måste våga vara sig själv. Han har svårt att säga nej till skolans populäraste killar. Han sviker både sig själv och sin bästa vän i strävan efter att bli omtyckt. Dessutom inser han att han är kär i Adrian. Nedräkningen till skolans julshow har börjat och med den Sigges storslagna död.

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner, Rabén & Sjögren
En bok om psykisk ohälsa sett genom Isas ögon. Isa som har en sjuk pappa och en omvärld där många inte vill prata om det. När hon möter skolans snyggaste kille på sjukhuset förstår hon att det finns flera ungdomar som är i samma situation som hon. Deras hemlighet får dock oanade konsekvenser.

Så här väljs de nominerade böckerna ut
Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2020 och juni 2021. En jury bestående av f.d. läsambassadören Anne-Marie Körling och bibliotekarien Elisabet Niskikari samt femte- och sjätteklassare på Rosengårdsskolan i Malmö har läst samtliga böcker nominerade av förlag och författare, och gjort urvalet av de fem böckerna.

Barnradions bokpris sänds under läslovet
Radioprogrammen där en barnjury diskuterar fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas sänds i P4 under läslovet vecka 44. Programmen kommer även att finnas som podd i Sveriges Radios app, i URPlay och sverigesradio.se/barnradion

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Årets böcker är utgivna mellan juni 2020 och juni 2021. Prissumman är 30 000 kr. Förra årets vinnare av Barnradions bokpris var Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld.

Högupplösta pressbilder
Barnradions bokpris, nominerade böcker 2021. Foto: Haben Solomon/UR.
https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/4e1f146f-3d7a-4878-a34b-62c3ec3882cd.jpg

Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris. Foto: Kiefer Lee https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/4377f43a-2176-4219-b295-887996180828.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris
manuel@cubas.se
 076 339 12 71

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 712 32 21

Pernilla Angelin, strateg företagskommunikation UR 
pernilla.angelin@ur.se
070 841 5600


Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00