Gå direkt till innehåll
Barnradions bokpris, nominerade böcker 2020. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Barnradions bokpris, nominerade böcker 2020. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Pressmeddelande -

Barnradions bokpris – här är de nominerade böckerna till 2020 års pris

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2020. Bland de nominerade finns till exempel en bok av en tidigare vinnare – Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld – och en fristående fortsättning på de Augustprisbelönade böckerna om Sally Jones: Den falska rosen av Jacob Wegelius. Den vinnande boken kommer att utses av en jury bestående av femte- och sjätteklassare i höst.

Nominerade böcker och motiveringar från juryn:

I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin, Ordalaget bokförlag
En trappuppgång, en tobaksaffär och en klassresa. En berättelse om livet, kärleken och döden. Äventyret att förstå sina känslor och andras. En ovanlig berättelse som kan liknas vid att vänta på Godot. Och så den där första kyssen.

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren
En bok om att skaffa sig ett nytt liv och göra sig hemmastadd hos en glamorös mormor som driver pensionat bland uppstoppade djur och en bloggande trädgårdstomte. En resa från att vara ett freak till att bli populär på 59 dagar.

Vi går varvet av Ina Lagerwall, Rabén & Sjögren
En berättelse om den nyckfulla skolgången där ensamhet och utsatthet kan drabba vem som helst. Utanför vuxenvärldens radar utspelar sig draman som inte ens får plats på teatern. Att gå varvet är både något man kan göra men också något man kan bli utsatt för.

Den falska rosen av Jacob Wegelius, Bonnier Carlsen
I Sally Jones värld uppstår mysterier bland trossar, båtar, skurkar och skumrask. Genom en apas blick får vi äventyr från en annan tid och rum. En bok som luktar, låter och känns ända in i äventyrsläsarens märg.

Familjen av Cecilia Lidbeck, Lilla Piratförlaget
Som i en annan värld finns Familjen. De är instängda och avstängda från allt det vi känner till. Barnen har inga föräldrar men får en FAR att se upp till och lära av. Världen är mörk och det handlar om att förstå de faror som finns i allt. I en instängd värld väntar man på undergången. Men FAR är inte den han utger sig för att vara och vid staketet väntar en lösning.

Så här väljs de nominerade böckerna ut
Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2019 och juni 2020. En jury bestående av ett stort antal femte- och sjätteklassare samt tre vuxna jurymedlemmar har läst samtliga böcker nominerade av förlag och författare. I vuxenjuryn sitter f.d. läsambassadören Anne-Marie Körling, bibliotekarien Elisabet Niskikari från Malmö och kuratorn Samuel Girma från Konsthall C i Stockholm.

Barnradions bokpris sänds under läslovet
Radioprogrammen där en barnjury diskuterar fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas sänds i P4 under läslovet vecka 44. Programmen kommer även att finnas som podd i Sveriges Radios app, i UR Play och sverigesradio.se/barnradion

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Årets böcker är utgivna mellan juni 2019 och juni 2020. Prissumman är 30 000 kr. Förra årets vinnare av Barnradions bokpris var F som i sämst av Cilla Jackert.

Högupplösta pressbilder
Barnradions bokpris, nominerade böcker 2020: Vi går varvet av Ina Lagerwall, Familjen av Cecilia Lidbeck, Den falska rosen av Jacob Wegelius, Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/339bde52-8446-45b0-89ce-775580d41c1c.jpg

Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris. Foto: Isabella Englund.
Pressbild

För mer information, vänligen kontakta:
Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris
manuel@cubas.se
076 339 12 71

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 712 32 21

Pernilla Angelin, strateg företagskommunikation UR
Pernilla.angelin@ur.se
070 841 5600

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press

Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat innehåll