Gå direkt till innehåll
ALS-sjuka Maria Eggers har döden i hälarna men vägrar ge upp

Pressmeddelande -

ALS-sjuka Maria Eggers har döden i hälarna men vägrar ge upp

Karin Wegsjö har filmat Maria Eggers, skådespelerska och ensamstående mamma till ett litet barn, när hon får den obotliga och dödliga sjukdomen ALS. UR sänder dokumentären Aldrig släppa taget i Kunskapskanalen 30 oktober kl. 20.00.

ALS är en kronisk och fortskridande neurologisk sjukdom. De nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr den viljemässigt aktiverade muskulaturen bryts ned och ger förlamningar som tilltar i omfattning. Kroppen lägger successivt av, samtidigt som hjärnan är kristallklar. De flesta dör inom två till fyra år. Det finns inget botemedel mot sjukdomen och man vet inte varför den uppstår, eller vem som kan bli drabbad.

Maria Eggers bestämmer sig för att hon ska övervinna sjukdomen och bli frisk. Hon prövar alla tänkbara vägar, från healing och mirakelkurser till att försöka komma med i de senaste forskningsstudierna både i Sverige och utomlands. Du möter henne full med nålar hos akupunktörer och tränande i bassängen. Du möter henne i egenfilmade bekännelser, i ensamheten hemma och på teaterscenen omgiven av vänner med drömmar om nya pjäser.

När allt ser som mörkast ut, mitt i kampen, möter Maria kärleken Jonas. De blir förälskade.

Men sjukdomen kommer i kapp Maria. Hon blir allt sämre och kan varken gå eller prata längre – men hon vägrar att ge upp.

I dag har Maria levt i över fyra år och är fast besluten att leva i många till. Hennes vän Karin Wegsjö har under dessa år dokumenterat hennes liv och sjukdomsförlopp.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72