Gå direkt till innehåll
UR:s Tack gud jag är homo programleds av duon Alice Hollingworth och Linda Rosendal. Foto: UR.
UR:s Tack gud jag är homo programleds av duon Alice Hollingworth och Linda Rosendal. Foto: UR.

Pressmeddelande -

​Alice och Linda underlättar sexualundervisningen

Många lärare tycker att det är svårt att undervisa i sex och samlevnad och HBTQIA+, och en stor del av Sveriges skolor brister i det, visade Skolinspektionens granskning 2018. Behovet av en kompetent och inkluderande sex- och samlevnadsundervisning är stort bland Sveriges unga. Nu finns serien som stöttar eleverna och kompetensutvecklar lärarna i det som är svårt: andra säsongen av UR:s Tack Gud jag är homo med lärarhandledning på UR Play. 

– Precis när jag kom ut var det jobbigt, många frågade om jag var kille eller tjej och vad trans är. Det var jobbigt att det var jag som skulle förklara och att man inte får lära sig det i skolan. För det får man inte. Fortfarande får jag frågor om vad jag ”har där nere”, säger Robin 15 år, i serien, om hur det var att komma ut som transsexuell i skolan och få lära sin skola om trans.

Att undervisa om sex och samlevnad och i synnerhet om HBTQIA+ är utmanande för många lärare. I Skolinspektionens granskning av Sveriges skolor framkommer att endast en tredjedel av lärarna tar upp frågor inom HBTQIA+ i ämnesundervisningen. Bara ett fåtal skolor i granskningen arbetar på ett främjande sätt med HBTQIA+ för att skapa ett klimat som inkluderar alla elever redan från början. I stället börjar man arbeta med frågorna först när frågan blir uppenbart aktuell, som när en elev kommer ut som HBTQIA+.

I UR:s Tack gud jag är homo reder programledarduon Alice Hollingworth och Linda Rosendal ut komplexa begrepp, ställer de svåra frågorna och vägleder i hur man kan förhålla sig till sin egen lust, sexualitet och sexuella läggning. Kan och vågar man vara sig själv i skolan? Hur gör man för att komma ut i skolan – och hur kan det kännas? Vilka frågor kan man ställa till en person som är transsexuell och vilka ska man hoppa över? Hur har samkönade sex? Och vad betyder alla bokstäver i HBTQIA+?

Alice och Linda ger sig ut i Sverige för att slå hål på myter och föreställningar om HBTQIA+-personer. De tar upp ämnen som skolan, sex, sexuell identitet, könstillhörighet, utanförskap och normer. Duon möter transpersoner, lesbiska, homosexuella, regnbågsfamiljer och personer som sticker ut mot strömmen för att höra deras personliga historier och ge kunskap till eleverna.

Tack gud jag är homo har elever på högstadiet och gymnasiet som målgrupp och kompletteras av en genomarbetad och handfast lärarhandledning som stöttar läraren. I den finns till exempel ett ordmingel om HBTQIA+, en reflektionsövning kring ja- och nej-signaler och en skällsordsövning som hjälper eleverna att reflektera över vilka normer som finns kring kön, sexualitet och sexuell läggning.

Det här är andra säsongen av serien. Första säsongen kom 2018 och finns på UR Play

Ämnen

Kategorier


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Kontakter

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72