Gå direkt till innehåll
Svea, Julia, Samuel och Jouvani utmanas i skrivande. Foto: UR.
Svea, Julia, Samuel och Jouvani utmanas i skrivande. Foto: UR.

Pressmeddelande -

Är det viktigt att kunna skriva? I UR:s nya serie utmanas fyra unga i skrivandets konst

Måste verkligen en mening börja med stor bokstav och avslutas med punkt? I UR:s nya högstadieserie Skrivutmaningen blir Svea, Samuel, Julia och Jouvanni varse om hur viktigt det är att ha god skrivförmåga, inte minst i yrkeslivet och oavsett yrke. Med coachning och varsin skrivutmaning som knyter an till ett yrke – polis, psykolog, jurist och hantverkare – tar de betydande steg för att behärska det formella skrivandet. Dessutom publiceras serien Skrivjouren, korta klipp som hjälper till med vanliga skrivproblem.

Premiär 26/8 kl. 23.30 i SVT1 och på UR Play

I Skrivutmaningen får fyra ungdomar, i varsitt program, coachning av svenskläraren Maria Wiman för att lära sig hur en formell text ska utformas och hur de kan underlätta själva skrivprocessen. De får också en skrivutmaning där de i slutänden ska visa upp sin text och få feedback av en professionellt verksam inom det yrke som utmaningen berör.

– Skrivutmaningen och Skrivjouren handlar om att få unga att förstå varför det är viktigt att kunna uttrycka sig i skrift, och hjälpa dem att uppnå det. Båda serierna utgår från de vanligaste felen unga gör. De är vana att skriva utifrån sig själva och egna åsikter men har svårare att skriva objektivt utifrån fakta. De språkliga felen är på en väldigt grundläggande nivå, till exempel att skilja på talspråk och skriftspråk. Det gör att deras texter är är svårare att förstå och att de upplevs som mindre smarta - ett hinder i både studier och arbetslivet, i samtliga yrken, säger Annice Lindstrand projektledare på UR.

Svea Johansson lägger inte ner så mycket energi på skrivandet – vilket ofta sänker hennes betyg. Det är allt från att göra texten sammanhängande till att skriva korrekt svenska med stor bokstav och punkt som hon slarvar med. Sveas skrivutmaning blir att skriva objektivt som en polis, något hon kanske skulle vilja bli, och återge ett muntligt berättat vittnesmål. Texten ska vara tydlig och utan egna åsikter. När hon är klar skickas den till polisen Anders Karlsson. Därefter får hon träffa honom på Polishuset, där han berättar hur mycket han skriver i jobbet som brottsutredare och hur viktigt det är att det blir rätt.

Samuel Elveberg Klockerud är förtjust i juridik. Men att skriva är inte lika kul, och det är svårt att få variation i texterna. Samuels skrivutmaning blir att skriva formellt som en jurist i en reklamation där han klagar på en vara han köpt. Juristen Negin Amirekhtiar tipsar bland annat om att Samuel ska läsa igenom sina texter flera gånger. Och att tänka på sina ordval extra mycket när texten är skriven till någon främmande, eftersom vissa ord kan låta mycket hårdare i skrift.

Julia Brahmbhatt Landin har nyligen börjat på byggprogrammet. I de teoretiska ämnena är det jobbigt med mängden skrivande. Julia har ändå ganska bra koll på hur hon ska skriva men desto svårare att komma igång. Och som många andra i hennes ålder är hon ovan vid att skriva formella mejl. Hennes utmaning blir att skriva en riktigt bra jobbansökan till en byggfirma, och därefter träffar hon snickarna Alfons Cufalic och Erick Leon för att få återkoppling ansikte mot ansikte.

Jouvani Misak drömmer om att utbilda sig till psykolog. I skolan vill lärarna att han ska resonera välutvecklat. Hans utmaning blir att jämföra två perspektiv på behandling av depression, nämligen KBT och medicinering. Här blir det viktigt att både läsa på ordentligt och att sen få ner ett resonemang om de olika behandlingarna i skrift. När han är klar träffar han psykologen Elin Lindsäter för att diskutera texten.

Skrivjouren består av nio korta konkreta klipp som hjälper till med vanliga skrivproblem och visar hur man kan förbättra sitt skrivande. Klippen förklarar språkligheter på olika nivåer som många ungdomar upplever som svåra. Allt från att skapa en röd tråd i texten, eller hur man skriver ett stycke till att känna till skillnaden mellan de och dem. Skrivjouren publiceras på UR Play.

Under hösten 2020 satsar UR på att stärka ungas skrivförmåga och uppmärksamma att det finns ett glapp mellan krav och förmåga, ett skrivglapp. Ett glapp som kan få konsekvenser både för samhället och för ungas framtida möjligheter. UR sänder också dokumentären Skrivglappet 26/8 i SVT1 kl. 22.30. Dessutom erbjuds sjundeklassare att vara med i aktiviteten 10 utmaningar för att träna skrivstyrka under hösten, där de har chansen att få ett inspirationsbesök av författaren och programledaren Clara Henry, sportjournalisten Johanna Frändén och polisen Nadim Ghazale. Det lärarfortbildande Lärlabbet tar upp skrivandet i skolan, och hur man som lärare undervisar för att förbättra skrivförmågan hos eleverna. Programledare är Patricia Diaz, känd språklärare, författare och föreläsare som också bloggar om skolutveckling och digitala verktyg.

Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Relaterat innehåll