Gå direkt till innehåll
Är det sant? Ny tv-serie om mediekritik för mellanstadiebarn

Pressmeddelande -

Är det sant? Ny tv-serie om mediekritik för mellanstadiebarn

Nyhetsankaret Anna Ankare och reportern Jenny Josefsson gör Sveriges bästa nyhetsprogram! Eller? UR:s serie Är det sant? visar med hjälp av komiska karaktärer och humor hur man förhåller sig kritiskt till medier och publicering. Sänds på tisdagar kl. 19.20 i Barnkanalen med start 5 november.

Den 7 oktober publicerade Statens Medieråd sin återkommande rapport Ungar & medier. Den visar bland annat att barns internetanvändning ökar, främst via mobilen, och att barns intresse för nyheter har tilltagit. Informationen finns alltid tillgänglig. Samtidigt vet de flesta barn knappt om att det som de ser och hör i medierna är något de bör förhålla sig kritiska till. Är det sant? är en serie från UR som hjälper barnen med just detta – att förhålla sig kritiskt till olika medieinnehåll.

Nyhetsankaret Anna Ankare (Sanna Persson Halapi) tycker att hennes nyhetsmagasin Är det sant? är Sveriges bästa. Men sanningen är att varken hon eller hennes reporter Jenny Josefsson (Ida Kjellin) är särskilt skickliga journalister. I själva verket gör de alla tänkbara misstag. De kollar inte sina källor, de blir lurade av företag att göra smygreklam, de köper manipulerade bilder, de gör nyheter om oviktiga saker och ifrågasätter inte könsdiskriminerande uppgifter. Men hoppet för Anna Ankare och Jenny Josefsson är inte helt ute. I varje program får de vägledning av en okänd sanningsröst och lär sig av sina misstag. De får träffa verkliga experter som hjälper dem att i slutändan få ihop just Sveriges bästa nyhetsprogram. Programmet som hela tiden ställer frågan – Är det sant?

AVSNITTSINFORMATION:

KÄLLKRITIK, 5/11 kl. 19.20 i Barnkanalen
Är allt som sägs och skrivs sant? Vad betyder det egentligen att vara källkritisk? Hur vet man om man kan lita på en källa? Anna Ankare får lära sig de fem superfrågorna man ska ställa för att få fram sanningen.

REKLAM, 12/11 kl. 19.20 i Barnkanalen
Blir vi påverkade av reklam? Får man göra smygre­klam? Hur länge har reklam egentligen funnits? Anna Ankare får reda på vad produktplacering är och hur man kan se skillnad på reklam och redaktionellt inne­håll i en tidning.

NYHETER, 19/11 kl. 19.20 i Barnkanalen
Vad är en nyhet? Vem bestämmer egentligen över nyheterna? Hur vet man att nyheterna talar san­ning? Anna Ankare får veta varför det är viktigt att så många olika åsikter som möjligt kommer fram i en nyhet.

ATT FUSKA MED BILDER, 26/11 kl. 19.20 i Barnkanalen
Hur påverkas vi av bilder? Måste bilder och foton vara sanna eller får man ändra och fuska i dem? Hur länge har människor trixat med foton? Anna Ankare får lära sig varför man inte ska tro på alla foton och filmer man ser.

TJEJER OCH KILLAR I MEDIA, 3/12 kl. 19.20 i Barnkanalen
Skildras killar och tjejer lika i media? Vad kan man själv göra när företagen säljer grej med tjej? Anna Ankare får lära sig mer om hur killar och tjejer por­trätteras i tv, radio, tidningar och på nätet.

ATT VARA PÅ INTERNET, 10/12 kl. 19.20 i Barnkanalen
Får man hitta på att man är någon annan på inter­net? Är det tillåtet att mobbas på nätet? Hur länge har bloggar funnits egentligen? Anna Ankare får veta vilka lagar det finns om vad man får och inte får göra på internet.

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Relaterat material