Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Administration stjäl rektorns tid visar ny undersökning

Det jag vill jobba mest med är det pedagogiska ledarskapet. Sanningen är den att det är vad jag hinner lägga minst tid på”. Det säger en av rektorerna i UR:s Rektorsbarometer. Det som rektorerna lägger mest tid på är administration/ekonomi, därefter elevärenden, personalfrågor. Först på fjärde plats kommer pedagogiskt ledarskap

UR:s Rektorsbarometer har undersökt hur landets rektorer fördelar sin arbetstid. Det som rektorerna lägger mest tid på är administration/ekonomi, därefter elevärenden, personalfrågor. Först på fjärde plats kommer det som är skolans kärnverksamhet; pedagogiskt ledarskap.

Att så mycket tid läggs på annat än pedagogiskt ledarskap leder till frustration bland många av rektorerna i undersökningen. Det vittnar de öppna svaren i undersökningen om. ”Det pedagogiska ledarskapet får ofta stryka på foten för administration och fastighetsfrågor. Känns helt fel!” skriver en rektor. ”Jag skulle vilja kunna arbeta mer med pedagogiskt ledarskap, men ofta består min dag av "brandutryckningar" och akuta ärenden”, skriver en annan.

Flera rektorer anser att det är svårt att rangordna mellan de olika ansvarsområdena eftersom pedagogiskt ledarskap kan innefatta så många olika delar. En rektor skriver: ”Jag anser att jag utövar pedagogiskt ledarskap i allt jag gör.”

Frågan vad som är pedagogiskt ledarskap, och hur man skapar tid till det, diskuteras i kvällens Rektorerna direkt, UR:s direktsända studioprogram för och om rektorer.

Frågan vad som är pedagogiskt ledarskap, och hur man skapar tid till det, diskuteras i kvällens Rektorerna direkt, UR:s direktsända studioprogram för och om rektorer. I kvällens program medverkar John Steinberg, f d rektor/fil. dr pedagogik Lars Svedberg, utbildningschef vid Rektorsutbildningen, Uppsala universitet och Helena Weiss-Larsson, rektor Ösbyskolan, Värmdö. Dessutom medverkar Henrik Linder, Affärscoachen. Programledare är Isabella Grybe. Rektorerna direkt sänds i Kunskapskanalen kl. 20.30.

Om undersökningen

Rektorsbarometern består av 1 600 slumpvist utvalda rektorer. I den första undersökningen, som pågick 11-25 januari, var svarsfrekvensen på drygt 62 procent. 20 rektorer har valt att inte delta, drygt 50 personer arbetar inte som rektorer längre och ytterligare 164 adresser var inte kontaktbara.

UR undersöker rektorsrollen i två nya program

I UR:s nya dokumentärserie Rektorerna får tittarna under åtta veckor följa de två nyrekryterade rektorerna Lina Axelsson Kihlblom och Helena Hansson och deras kamp för att få sina kritiserade skolor på rätt köl. Helena i Älvsbyn brottas med en stark antipluggkultur bland pojkarna – och flickor som stressar sönder sig.  Lina i Ronna måste snabbt vända en negativ trend i ett område som associeras med kriminalitet och social utslagning. Varje avsnitt av dokumentärserien Rektorerna följs av det direktsända studioprogrammet Rektorerna direkt.  Rektorerna sänds i SVT2 onsdagar kl. 20.00. Rektorerna direkt sänds i Kunskapskanalen onsdagar kl. 20.30. Båda programmen finns på ur.se.

.

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material