Gå direkt till innehåll
Nassim Al Fakir, programledare för UR:s Retorikmatchen.
Nassim Al Fakir, programledare för UR:s Retorikmatchen.

Pressmeddelande -

5-års jubileum för UR:s eminenta Retorikmatchen

Rekordmånga sjätteklassare har anmält sig till jubileumsupplagan av UR:s Retorikmatchen, där grym koll på språket och förmågan att lyssna avgör vilka som vinner guldmikrofonen. Den lekfulla lagtävlingen utgår från alla barns rätt att lära sig att våga tala för sin sak – och bli hörda. Programledare är Nassim Al Fakir. Premiär i Barnkanalen och i UR Skola 18 oktober, och lördag 22 oktober i P4.

Retorikmatchen är tillbaka för femte året i rad och 3000 sjätteklassare har anmält sig till årets upplaga – men bara ett lag kan vinna. I vanlig ordning håller musikern och barnprogramprofilen Nassim Al Fakir i taktpinnen och precis som förra året är tävlingens jury retorikexperterna Elinor Falkman, Frida Buhre och Jonathan Hörnhagen.

– Hade jag lärt mig en tiondel av det som visas i Retorikmatchen hade jag klarat och vågat mycket mer i skolan. Det är också coolt att det inte är ett program för alla i klassen som kan stava allt rätt, utan fokus är att om man bryr sig om något då lyssnar människor. Att kunna tala och göra sig förstådd stärker självförtroendet och att se det i deltagarna gör att jag brinner för Retorikmatchen, säger Nassim Al Fakir, programledare UR:s Retorikmatchen.

Retorikmatchen ska ge barn de verktyg de behöver för att våga ta plats, tala för sin sak, lyssna på andra och syna argument. Innan matcherna börjar har barnen redan vässat sin retorik under flera månader, och mer kunskap väntas från experterna som medverkar i programmet. Tävlingsmomenten bjuder tittarna på lärdomar kring konsten att tala och lyssna, och de får följa de tävlande lagens utveckling. Kvartsfinalerna bjuder på argumentationsdueller, underhållande redovisningsmoment och hyllningstal till kända rättighetskämpar, och i semifinalerna så får deltagarna bland annat agera talskrivare åt en känd person.

– I en tid då media allt oftare anklagas för att göra trams känns det fantastiskt att göra något som är på riktigt. Under de här fem åren har vi fått se mängder av osäkra 12-åringar få stärkt självförtroende och en tro på att deras röster är värda att lyssnas på. Det är vad demokrati handlar om, säger Erika Strand-Berglund, UR:s projektledare för Retorikmatchen.

UR:s Retorikmatchen är en årlig retoriktävling som sändes första gången 2012. Då vann JB Galären i Karlskrona. Vinnarklassen får UR:s retorikpris, guldmikrofonen, och 10 000 kr till klasskassan. Retorikmatchen består av 10 x 30 minuter avsnitt och har premiär tisdagen 18 oktober kl. 19.25 i Barnkanalen och lördag 22 oktober kl. 11.03 i P4. Efter sändning finns avsnitten på UR Skola och UR Play.

Förra årets vinnare 2015 blev Vallhovsskolan från Sandviken och nu tävlar tio nya lag om guldmikrofonen. Lagen som ska tävla i årets Retorikmatchen är: Helenelundsskolan (Sollentuna), Södermalmsskolan (Kristinehamn), Nyvångsskolan (Lund), Boo gårds skola (Nacka), Friluftsskolan Vargen (Kiruna), Sandeplans skola (Vellinge), Utsäljeskolan (Huddinge), Gruvrisskolan (Falun), Laggarbergs skola (Timrå) och Rönninge skola (Salem).

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Relaterat material