Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Under almedalsveckan hjälper UR till att genomskåda medier, och kan vi verkligen lita på medier, när de sitter på makten

Hur kan vi bli bättre på att granska och förstå medier och källor generellt? Utifrån konceptet #genomskåda bjuder UR in publiken och unga deltagare att granska och analysera vårt innehåll tillsammans med Tänk till-redaktionen. UR anordnar dessutom seminariet ”Medier har makt - varför ska man lita på dem?", ett samtal hur medier kan behålla trovärdigheten i ett allt mer polariserat medieklimat.

På årets Almedalsarena bjuder UR på en rad olika aktiviteter och seminarier som alla syftar att höja kunskapsnivån om MIK (media- och informationskunnighet) hos unga vuxna och inom den organiserade folkbildningen. Genom att lyssna och aktivt delta i det redaktionella eftersnacket med Tänk till- redaktionen vill vi skapa delaktighet och förståelse för hur man arbetar och tänker utifrån journalistiska principer i en redaktion.

Vi tittar även närmare på det polariserade medieklimatet i Sverige och diskuterar med makthavare hur de aktivt arbetar för att upprätthålla den oberoende journalistiken samt verka för att bredda det höga förtroendet för etablerad media.

Seminarier
3 juli: UR arrangerar ett panelsamtal med rubriken ”Medier har makt - varför ska man lita på dem?".
Tilliten till medier är generellt stor men blir alltmer polariserad. I dagens informationsflöde måste såväl journalister som allmänhet navigera i ett medielandskap där algoritmer, dolda avsändare och filterbubblor samsas med korrekt fakta, politiska budskap, reklam och propaganda. Hur förhåller sig mediemakthavare till dem som ifrågasätter media och oberoende journalistik? Hur kan det generellt höga förtroendet behållas, och varför är det viktigt?

Moderator: Katarina Graffman, dr i antropologi och författare.
I panelen sitter UR:s vd Sofia Wadensjö Karén, Jörgen Huitfeldt chefredaktör Kvartal, Karin Olsson, kulturchef Expressen och Mats Pettersson, redaktionschef och ansvarig utgivare för Hela Gotland. Läs mer om seminariet här: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/59025

Övriga seminarier som vi gärna tipsar om där UR:s vd Sofia Wadensjö Karén medverkar är,
3 juli: ”Ungas åsikter - en röst från framtiden eller outbildade gaphalsar?”, arrangör Kantar SIFO.
4 Juli: ”Du, demokratin och digitaliseringen” arrangör Statens medieråd.

Aktiviteter i UR:s tält på Hamnplan
Under årets Almedalsvecka samverkar UR med Fryshuset under parollen Ungdomsdalen. Utöver de fasta punkterna kommer UR:s tält tillsammans med Fryshusets tält på Hamnplan vara en samlingsplats för unga och samtal om politik.Tänk till är UR:s ungdomskanal som lyfter fram ungas röster och tar upp ämnen som engagerar. Redaktionen från UR:s ungdomssatsning Tänk till gör tre inspelningar av program i UR:s tält på Hamnplan med tillhörande eftersnack. Programmen kommer att publiceras på UR Play i augusti.

2 juli 12.30-14.00 Varför provocerar ung aktivism?
Inspelning av talkshow med tillhörande eftersnack då publiken också bjuds in i samtalet efter inspelningens slut.
Moderator: Sofia Wadensjö Karén, vd UR

3 juli 12.30-14.00 Vi måste prata
Inspelning av talkshow och eftersnack med publiken.
Moderator: Liban Abshir Mohamed, programledare UR

4 juli 12.30-13.30 Ungdomar mördas – vem bryr sig?
Inspelning av talkshow och eftersnack med publiken.
Moderator: Liban Abshir Mohamed, programledare UR

Frukostlabb
Fryshuset arrangerar frukostlabb för ungdomar och unga vuxna där redaktionsmedlemmar från Tänk till deltar. Ämnen som diskuteras i frukostlabben speglar innehållet i Tänk tills panelsamtal.
Under tisdag, onsdag och torsdag mellan 9.30 – 12.00 så kan du gå till UR:s tält och lära dig mer om MIK (Media och informationskunnighet). Vi delar med oss av våra MIK-program och pratar MIK-kunskap i tältet. Kom förbi och genomskåda med oss! 

Almedalsveckan pågår mellan 30/6–7/7 i Visby, Gotland. Följ oss gärna i sociala medier under veckan:
UR Facebook - https://www.facebook.com/Utbildningsradion/
UR Twitter - https://twitter.com/urofficiell
Tänk till Instagram - https://www.instagram.com/tanktill/
Tänk till Youtube - https://www.youtube.com/channel/UCbZM5l2r35BYYhmh3afXGlA

Varmt välkomna!

Ämnen

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00