Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

UR:s Livet i Mattelandet nominerad till en Grammis

Pressmeddelande   •   Dec 15, 2016 11:35 CET

UR:s Livet i Mattelandet med Johan Ulveson, Henrik Johansson, Evin Ahmad och Liv Mjönes.

Albumet Livet i Mattelandet är nominerat till en Grammis i kategorin Årets Barnalbum. UR:s serie Livet i Mattelandet vill med tydliga pedagogiska mål ihop med färgstarka karaktärer och lekfulla scener gör matten rolig och begriplig. Musiken i serien är komponerad av Erik Hjärpe och bröderna Petter och Jens Lindgård från Damn!.

UR:s hyllade och Kristallennominerade serie Livet i Mattelandet gör lärandet kul och lustfyllt för de barn som håller på att upptäcka matematikens värld. 

– Syftet med tv-serien Livet i Mattelandet är att göra matematik till något lustfyllt, roligt och begripligt. Jens Lindgård, Petter Lindgård och Erik Hjärpe har skrivit texter och musik till programmen som lyckas med just precis det, samtidigt som de har skapat en samling makalöst bra låtar. Det är stor konst och enastående bra barnkultur, säger Caroline Ginner, projektledare för Livet i Mattelandet, UR.

I Livet i Mattelandet mekas det med trasiga siffror och fixas med specialbeställningar från Räknebageriet. Teresa (Evin Ahmad), Kaxi (Liv Mjönes), Uno (Johan Ulveson) och Kvartz (Henrik Johansson) som arbetar i Matematikrestaurangen bjuder på ny underhållning varje kväll. Anna Vnuk och Catharina Allvin har gjort koreografin till alla dansscener. Pelle Helmstein och Daniella Mendel-Enk står för manuset till serien.

Seriens pedagogiska plattform har tagits fram i samarbete med pedagoger och forskare, bland annat från Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) och Stockholms universitet. Tydlighet, repetition och de återkommande karaktärerna ska skapa ett naturligt och konkret sammanhang åt ett ämne som för många är abstrakt. Serien riktar sig till barn i 6-7 årsåldern, men även yngre och äldre barn kan ha glädje av den.

Livet i Mattelandet är producerat av PATRIK STHLM för UR.

Se Livet i Mattelandet på UR Play

Lyssna på albumet Livet i Mattlandet

Om UR:s mattesatsning

Matematik är ett kärnämne och goda baskunskaper är grundläggande för att förstå och delta i ett demokratiskt samhälle. Förståelse för matematiskt tänkande byggs redan från tidig ålder, därför producerade UR två pedagogiska serier som riktar sig till förskolan samt förskoleklass och åk 1. Med inspiration och kunskap från UR:s framgångsrika satsning på läs- och skrivinlärning producerade UR Livet i Mattelandet och radiodramatiseringen Meka med 1,2,3. UR har även producerat Spegelvänd som riktar sig till årskurs 5 och Livets hårda skola som ska stärka föräldrar och deras roll i barnens lärande.

Om Grammisgalan

Grammis är Sveriges äldsta och viktigaste musikpris som varje år delar ut priser i olika kategorier. Grammis arrangeras årligen av Ifpi Sverige som är de svenska musikbolagens intresseorganisation. Grammis hölls för första gången år 1969 på Berns i Stockholm. Den hade 14 års paus från år 1973 till dess att den återupptogs år 1987 på nytt. Samtliga jurymedlemmar har stor och bred musikkunskap och de flesta arbetar professionellt med musik, allt från musikjournalister, konsertarrangörer, musikaffärer, artister med mera. Det slutliga juryurvalet beslutas av Ifpi Sverige och en årlig förnyelse av juryn eftersträvas. Juryn offentliggörs först i samband med prisutdelningen.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se