Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Två UR-dokumentärer har vunnit pris på New York Festivals International Radio Awards

Pressmeddelande   •   Jun 19, 2018 11:41 CEST

Mikael Funke reporter för silvervinnaren Kapuscinski - journalisten och sanningen. Foto: UR.

Två UR-dokumentärer har vunnit pris på New York Festivals International Radio Awards – festivalen där världens bästa radioprogram koras. Dokumentärerna från Bildningsbyråns serie Tänka mot strömmen vann Finalist Certificate Award och silver Radio Winner Award.

New York Festivals International Radio Awards premierar radioproduktioner av varierande längd och format, från stora radiostationer såväl som mindre oberoende aktörer i hela världen. Serien Tänka mot strömmen från UR:s Bildningsbyrån vann två priser i natt.

I Sigmund Freud - psykoanalysens fader lägger sig reportern Lina Sundahl Djerf på divanen hos Per Magnus Johansson som är psykoanalytiker, idéhistoriker och Freudexpert. Han berättar om Sigmund Freuds tankar och teorier. Freud tänker att varje människa har ett medvetet och ett omedvetet jag. Det omedvetna styrs av drifter och kan visa sig i drömmar, om vi tolkar dem kan vi förstå. Han menar också att en stor del av det omedvetna har med sexuella drifter att göra. Även Ebba Witt-Brattström, som är professor i litteraturvetenskap och har forskat om Freud, och Jonas Nerbe, skådespelare, delar sina tankar om Freud.

Medverkande: Jonas Nerbe, Per Magnus Johansson, Ebba Witt-Brattström

Reporter: Lina Sundahl Djerf

https://urplay.se/program/202012-bildningsbyran-tanka-mot-strommen-sigmund-freud-psykoanalysens-fader

I Kapuscinski - journalisten och sanningen söker reportern Mikael Funke svar på om Kapuscinski tummade på sanningen. Journalisten och författaren Ryszard Kapuscinski föddes 1932 i Polen. Som korrespondent bevakade han krig och revolutioner över hela världen, framförallt i Afrika. Istället för att intervjua makthavare lyssnade han på folket som drabbats av kolonialism, inbördeskrig och giriga krigsherrar. Kapuscinski inspirerade journalister världen över och vann flera priser. Men faktagranskare ifrågasätter sanningshalten i hans reportage.

Medverkande: Bengt Packalén, Anders Bodegård, Maria Söderberg, Cecilia Uddén

Reporter: Mikael Funke

https://urplay.se/program/202004-bildningsbyran-tanka-mot-strommen-kapuscinski-journalisten-och-sanningen

Serien Tänka mot strömmen 2017

https://urplay.se/serie/199944-bildningsbyran-tanka-mot-strommen

Serien Tänka mot strömmen 2018

https://urplay.se/serie/203541-bildningsbyran-tanka-mot-strommen

Om New York Festivals International Radio Awards

http://www.newyorkfestivals.com/radio/main.php?p=rp2018

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se