Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Nåt måste göras – en dokumentärserie om ett initiativ för minskad segregation och utanförskap

Pressmeddelande   •   Aug 16, 2017 13:00 CEST

Det har visat sig att det inte är så enkelt att bli en del av det svenska samhället. Trots decennier av politiska åtgärder brottas vi med segregation, rasism och utanförskap. I Norrköping har ett bostadsbolag tagit saken i egna händer. De har startat Portalen för att kunna ge människor en ärlig chans. Och sedan hösten 2015 är det främst syrier som söker hjälp. 

Premiär 30 augusti i SVT1 kl. 22.00 och på UR Play.

Under flyktingströmmen 2015 var det många som slöt upp och tog initiativ för att hjälpa de som nyss anlänt till Sverige. Men vad händer sen? Hur kan en verksamhet som ger stöd på lång sikt se ut och vilka utmaningar finns? Nåt måste göras är en skildring av ett gott exempel, en verksamhet där anställda och volontärer med gemensamma krafter gör sitt bästa för att de nyanlända i stadsdelen Hageby i Norrköping ska komma in i samhället så fort som möjligt. 

- Vi hjälper dem att inventera färdigheter och börja reflektera över möjligheter. Och vi försöker engagera dem i volontärarbete, praktik eller något som ger ett sammanhang i samhället. Det är viktigt att känna sig behövd, känner man sig inte behövd tappar man självkänsla och självförtroende. Och så försöker vi hjälpa dem att förstå koderna, kulturen och lära sig språket, berättar verksamhetsledaren Natalia Bonilla som själv kom till Sverige från Colombia 2009 och kämpade länge för att lära sig svenska. 

Det som utmärker verksamheten Portalen är det konkreta målet - att få ut så många som möjligt i jobb, så snabbt som det går. Ambitionen är att de asylsökande ska lära sig språket, börjar förstå samhället, knyta kontakter och komma ut på praktik och i bästa fall jobb – medan de väntar på uppehållstillstånd. I regel är det inte förrän efter ett beslut om uppehållstillstånd som etablering i samhället kan påbörjas. Och väntan på ett uppehållstillstånd dröjer i bästa fall ett år.

I första avsnittet träffar vi bland andra Majd och Carole under deras första kontakt med Portalen. Verksamhetsledaren Natalia och stadsdelsutvecklare Tomas diskuterar hur de kan bli ännu bättre. Och Toni åker på hembesök till Anwar och hans familj som bor 14 stycken i en tvårumslägenhet. 

Jason Diakité är berättarröst.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se